Da tekniske forskrifter ble skjerpet for snart fire år siden, til TEK07, ble det ramaskrik og stor ståhei fra byggenæringen. I fremste rekke blant de som protesterte stod Byggenæringens Landsforening. Hovedparolen var at "dette klarer vi ikke", skriver TUs journalist Joachim Seehusen under tittel ”Inkompetansens høyborg”. Han viser til følgende sitat fra BNLs innspill; "Videre går vi mot passivhusstandard på nye bygg og lavenergistandard på eksisterende bygningsmasse, og her er ferdigheter og kunnskap i dag ikke gode nok."
Næringen klarte å oppfylle kravene, uten veldig store vanskeligheter. Det ble gjort klinkende klart fra regjeringen at kravene ville bli ytterligere skjerpet i de kommende årene.
Nå er sirkuset i gang på nytt, og igjen er det Byggenæringens Landsforening som går på barrikadene. "Vi klarer ikke bygge passivhus" er det offisielle synet. BNL erklærer seg enig i at kravet om passivhus skal komme, men ikke før om ni år, i 2020 som er EUs grense for når det skal bli et krav, skriver TU.
Bladet har tatt kontakt med flere aktører i byggebransjen og fått dels klare, dels servile svar.
– Vi skal ikke være en bremsekloss, byggenæringen må være en pådriver, sier Skanska-direktør Petter Eiken.
- Prinsipielt er jeg enig med Petter Eiken, byggenæringen bør være en pådriver og ikke en bremsekloss. BNL er sannsynligvis for passiv, sier Eirik Andre Gjelsvik, konsernsjef i Backegruppen.
– Vi bygger i dag etter passivhusstandard, og skulle gjerne sett at nye krav kommer så snart som mulig, men vi stiller oss bak BNL’s krav til at dette må ta noe tid, sier konserndirektør Kai Krüger Henriksen.
– Siden jeg er medlem må jeg vel være solidarisk, men jeg er enig med Petter Eiken, vi må ikke være en bremsekloss, sier Erling Askautrud, byggmester og daglig leder i Håndverksbygg.
– Det er ikke lurt å hive seg på alt med en gang. Det gjenstår utviklingsarbeide, sier Peter Gjørup styreleder i EBA (Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg), styremedlem i BNL og administrerende direktør i NCC.
Teknisk Ukeblad avslutter sin kommentar med at mange bedrifter allerede i dag setter opp bygg med lavere energibruk enn hva myndighetene krever.
Likevel velger de å stille seg bak sin organisasjon i kampen om å få norske håndverkere til å fremstå som en gruppe som mangler helt grunnleggende kompetanse i eget fag.
Det er trist, rett og slett, skriver Seehusen.
Les Teknisk Ukeblads kommentar
Les også - Hvordan lære opp 100 000 fagfolk på fire år?