Boliger som skal selges eller leies ut må kunne presentere energimerkningen for potensielle kjøpere, slik at de kan forutsi hva de kan komme til å betale i strøm. Energiskalaen går fra A til G, og selv om en “D” ikke er spesielt høyt på skalaen, så ligger for eksempel gjennomsnittet i Oslo på en “F” – hele to karakterer lavere enn gjennomsnittet i Rogaland.

Birger Bergesen, seksjonsleder i NVE, Norges Vassdrags- og energidirektorat har en enkel forklaring på forskjellen. – En grunn til at Rogaland kommer godt ut på energistandard er stor aktivitet innen boligbygging de siste tiårene. Av boliger i Rogaland er 43 prosent bygget etter 1980. Dette gjelder kun for en tredjedel av boliger på landsbasis, sier Bergesen.

En bolig bygget på 1990-tallet har gjerne en god energistandard og får som regel karakteren D. For å oppnå en C etter energiskalaens karaktersystem må boligen oppfylle krav fra 2007 om høy energistandard. Boliger bygget etter 1997 oppfyller som regel D-kravene med god margin.

En bolig med energikarakter A, bruker under 79 kWh årlig per kvadratmeter. En typisk bolig fra 1970 kan ligge på over 300 kWh, melder Enova og presenterer et regnestykke som sammenligner de påfølgende strømutgiftene.

– Er boligen 150 kvadratmeter og man beregner en strømpris på én krone per kWh, gir det årlige energiutgifter på 11.850 kroner kontra 45.000 kroner, forklarer seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Kilde: BergenSmartCity