Prosjektet er organisert som to separate totalentrepriser hvor StorOslo Prosjekt har prosjektledelsen og Bunde Bygg AS har leveransen av alt det bygningsmessige skriver GK på sine hjemmesider.
GK Norge AS er totalteknisk entreprenør (TTE) og har leveranse av ventilasjon/ klimaanlegg, kjøle- og varmepumpe, rør- og sanitærløsninger og alle elektrotekniske systemer.
– Når bygg står for 40 prosent av energibruken, så er det av stor betydning å nedlegge innsats for å redusere dette. GK er en ingeniørbedrift som jobber med inneklima og energi. Nå får vi et utstillingsprodukt som viser hva vi står for og anledning til å leve som vi prediker, sier John-Erik Karlsen, konserndirektør i GK Konsern.
GKs nye kontorbygg på drøyt 13 000 m² over fem etasjer med verksted og lager skal stå ferdig våren 2012, og grunnarbeidene ble startet opp høsten 2010. Prosjektet er organisert som to separate totalentrepriser hvor StorOslo Prosjekt har prosjektledelsen og Bunde Bygg AS har leveransen av alt det bygningsmessige. GK Norge AS er totalteknisk entreprenør (TTE) og har leveranse av ventilasjon/ klimaanlegg, kjøle- og varmepumpe, rør- og sanitærløsninger og alle elektrotekniske systemer. TTE sikrer at de tekniske fagene integreres sømløst.
Avmystifisert
Ettersom det nye bygget skal holde passivhusstandard, vil det være mye nytt for de mange involverte fag og miljøer.
– Som byggherre og entreprenør er vi opptatt av å få opp forståelsen av hva det innbefatter å oppføre en bygning til passivhusstandard. Også de andre aktørene har høy motivasjon, sier Karlsen, som påpeker at myndighetene har signalisert at passivhus skal være alminnelig standard nedfelt i forskriftene fra 2015. John-Erik Karlsen påpeker at dersom dagens byggeforskrifter ble lagt til grunn, så ville bygget fått energimerke B. Det var ikke ambisiøst nok for GK, som utredet hva som skulle til for å oppnå A. Prosessen fortsatte derfra og resulterte
i en beslutning om passivhusstandard, som innebærer helt konkrete krav, blant annet til isolering, tetthet, vinduer og ytelsen på de tekniske installasjonene.
– Vi har allerede fått avmystifisert passivhus, sier Karlsen.
Attraktive lokaler
Et av områdene det var knyttet spenning til, var hvor kostnadsdrivende det ville bli å oppføre et bygg etter passivhusstandard. Svaret var at det er dyrere, selv om prosjektet er basert på bruk av tilgjengelige kommersielle produkter og teknologi som optimaliseres og videreutvikles.
– Prosjektet faller innunder støtteordningen fra Enova, og det er ikke å legge skjul på at det har vært en forutsetning for å satse på passivhusstandard. Vi har fulgt alminnelige kriterier til god totaløkonomi både i investerings- og driftsfasen av bygget, forteller Karlsen. GK vil selv disponere rundt en tredjedel av lokalene. De resterende arealene vil bli utleid. Karlsen tror Miljøhuset GK blir et attraktivt leieobjekt.
– Det skal oppleves positivt å ha arbeidsplassen sin i bygget, som blir brukertilpasset med godt inneklima, gode tekniske løsninger og moderne, innbydende lokaler med de riktige
innredningsløsningene – og rett ved offentlig kommunikasjon, poengterer Karlsen.