Vulkan energisentral kommer til å forsyne Scandic Vulkan og alle andre leietakere på det gamle industriområdet på Vulkan-tomta. Energisentralen er i utgangspunktet en gedigen varmepumpe som om vinteren pumper opp jordvarme , og om sommeren kjøler byggene. I tillegg henter den ut varme gjennom ventilasjonen og solfangere, og fordeler overskuddsvarme til andre bygg i bydelen Vulkan.
Hotellet har i tillegg en mengde smarte løsninger for å ta vare på energien. Blant annet så skal energien gjenvinnes fra kjølerom, kjøleskap og frysere til varme, vinduene er av tre-lags isolerglass og lys slukkes automatisk når mennesker ikke er tilstede. I tillegg til at energien fra heisene gjenvinnes når de bremser.
– Vi er stolte over å være først i Norge med et hotell i energiklasse A. Når vi vet at i Norge og Europa utgjør energibruken i bygg hele 40 prosent det totale energibruket, så er Scandic Vulkan et meget fremtidsrettet hotell, sier administrerende direktør i Scandic, Geir Lundkvist.
– Godt miljøarbeid handler om å gjøre de mange små tiltakene. Scandic har i over 15 år bygget stein på stein med en målbevisst satsing på miljø, sier Geir Lundkvist i Scandic.
Det er i hovedsak Aspelin Ramm Eiendom som står for utviklingen av tomta. Energisentralen er det viktigste enkeltstående energisparetiltaket som bidrar til at energimerket til hotellet vil gå fra C som tilsvarer standarden i byggforskriften, til A.
– For oss i Aspelin Ramm er det viktig med bærekraftige løsninger, ikke minst for å være i forkant av de miljøkrav som vil bli stilt fra samfunnet i fremtiden, sier Peter Groth i Aspelin Ramm.
– Ved å knytte våre bygg på Vulkantomten sammen med en energisentral er vi nesten selvforsynte med energi til kjøling og oppvarming. Vi utnytter byggenes ulike energibehov ved at vi flytter overskuddsvarme fra ett bygg til et annet som trenger varmen. I tillegg produserer vi fornybar energi lokalt.
Fakta:
Vulkan energisentral
Årlig varmeleveranse: 1,4 GWh/2GWh
Årlig kjøleleveranse: 0,7 GWh/1 GWh
Varmelager: 10.000 liter på ca. 50 grader C
Kuldelager: 2.000 liter på ca. 4 grader C
Effektfaktor: 2,2
Geobrønner: 14 stk, 300 meter dype, med en diameter på 15 cm.