Erfaringen gav mersmak i Norgeshus: - Vi kommer til å teste ut og vinne erfaringer med åpen BIM gjennom flere prosjekter i tiden framover, kommenterer adm.dir. Dag Runar Båtvik til buildingsmart.no.
For Norgeshus var dette et pilotprosjekt. Arkitektene, ingeniørene og 3D-illustratørene fra hovedkontoret i Norgeshus har skaffet seg gode erfaringer fra prosjektet. Det samme har prosjektdeltagerne fra Flexit og Sweco, som også har hatt en aktiv rolle i BIM-prosjektet
Adm.dir Båtvik i Norgeshus sier at bedriften har vært oppmerksom på BIM og buldingSMART over lengre tid, men ikke funnet tiden moden for selv å ta de nye, teknologisk baserte arbeidsmetodene i bruk ennå. Men så kom Boligprodusentenes BIM-konkurranse:
- Vi kastet oss ut i det, og erfarte at veien fram til vi kunne benytte oss av dette nye, slett ikke var så lang. Dessuten avslørte kollisjonstestene vi kjørte i konkurranseprosjektet, at det i prosjekteringen var kommet flere kryssinger mellom ulike funksjoner og elementer i bygget. På dette stadiet kunne det rettes på uten særlige ekstrakostnader, mens det ute i utførelsen ville representere tap av så vel fremdrift som økonomi, poengterer Båtvik.
Investere i prosjektering
Han ser også en betydelig verdi i at ulik kompetanse arbeider i samspill tidlig i prosessen. Rørleggere og elektrikere kan eksempelvis tilføre kompetanse til arkitekten når det gjelder dimensjonering av vegger for at det skal passe ledningsstrekk og rørfremføring.
- Vi kommer til å teste ut og vinne erfaringer med åpen BIM gjennom flere prosjekter i tiden framover, fremholder adm.dir. Båtvik. Jeg tror generelt det er viktig å investere i prosjektering for å få god og ønsket kvalitet i byggene. Vi har hatt en periode der prosjekteringsdelen kanskje ikke har stått så sentralt som den nok bør. Den tiden må være slutt dersom vi skal kunne leve opp til de stadig strengere krav som stilles til bygg, og jeg tenker da på de utfordringene som TEK10 og passivhus gir. Vi må rett og slett regne med å legge litt mer penger i prosjekteringen for å få utført den grundige jobben som skal til for å gi rett kvalitet samtidig med at vi kan spare inn mye på totalkostnaden, drift og vedlikehold inkludert. Og da må alle faggruppene dra lasset sammen gjennom samspill i en BIM-modell.
Konkurransen
Konkurransen gikk ut på å utforme og prosjektere et hus som en komplett BIM-modell. Vinnerhuset vil bli brukt som eksempelbolig i alle nye veiledninger fra Boligprodusentene fremover. Nordbohus, Boligpartner og Hedalm Anebyhus hadde også levert sine bidrag, men Norgeshus stakk av med seieren. Juryen, som bestod av Lars Christensen (MultiBIM), var innleid av Boligprodusentene for å bedømme BIM-kvaliteten, mens deltakerne på Boligprodusentenes Fagdager bedømte prosjektene i sin helhet.
BIM står for Building Information Model(ling). Noe av poenget er at alle fag på tvers av programvare kan prosjekterer i det samme universelt lesbare formatet IFC. Dette kan igjen sammenstilles i en og samme fil - og her kan man koordinere alle fagene, og utføre eksempelvis kollisjonstesting.
Kilde. buildingsmart.no