COP (Coefficiency Of Performance = virkningsgrad) er virkningsgrad i avgitt effekt i forhold til forbruk, for eksempel 5,22 for en Panasonic HE9. Men dette er ikke ved makseffekt!
Et godt eksempel på problemet er at det alltid er de minste pumpene som har den teoretisk høyeste COP-en, mens det nesten alltid er de større pumpene som har høyest virkningsgrad over året.
Dette henger sammen med at maksimal COP alltid oppnås ved ca 50 % last, altså når man bare tar ut ca halve makseffekten. Hvis man ser på alle pumper som har blitt testet hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) gjennom tidene, er det alltid på 50 % last som de gir den høyeste virkningsgraden (COP-en).
Når man skviser mer ut av varmepumpen raser virkningsgraden nedover, for å gi aller minst når man presser kompressoren helt opp i 100 prosent turtall. Høyest realisert virkningsgrad oppnås derfor alltid gjennom å velge den pumpen som går mest mulig på lavest last (ca 50 %).
Saken fortsetter under illustrasjonen:
Noen eksempler på maksimal COP ved forskjellige temperaturer:
(Og maksimal varmeeffekt for de samme maskinene)
COP = virkningsgrad momentant under gitte forhold. Maks tall oppnås som regel ved +7ËšC og kun ved 50 % effektuttak. Panasonic HE9LKE har den høyeste oppmålte COP 5,52 hos SP (ved +7 og 50 % last). Panasonic har testet hele 6,95 i COP hos SP i vedlikeholdsvarmemodus Men, de fleste varmepumpeinstallasjoner klarer maksimalt å realisere en årsvirkningsgrad (års-COP) på mellom 2 og 3.
Års COP = årsvirkningsgrad = realisert virkningsgrad sett over hele året. Det er denne som betyr noe for innsparingen.) En reell årsvirkningsgrad på over 3,0 klarer du som regel ikke at oppnå med installasjon av en varmepumpe.
Hvis din kunde klarer å oppnå en årsvirkningsgrad på 3,0, sparer han 2/3 av fyringskostnadene. Det er et svært godt resultat!
Vår påstand er at nesten alle bedre varmepumper vi selger kan realisere 3,0 i virkningsgrad, hvis de sitter i riktig miljø og jobber under de rette betingelsene, først og fremst riktig dimensjonering og bruk.
Hele bransjen (også vi) bruker COP for alt hva det er verdt i markedsføringen. Men hvis vi ser litt nærmere på dette så er det et faktum at 3 i COP er bra fordi man sparer 2/3 av energien, mot 1/2 ved COP 2.
Men man kan ikke spare 100 %, så spareeffekten flater ut med høyere tall og derfor er disse høye COP tallene mest en salgsgimmik.
Illustrasjonen over besparelse, fra Novap, viser dette ganske tydelig!