- Energiproblematikk og løsningene rundt dette viktige område blir en stor utfordring for Oras i årene som kommer, mener Hallstein Ødegård.

Hallstein ble født i Meråker i Nord-Trøndelag og vokste opp i Øyer i Gudbrandsdalen. Allerede som gutt likte han å pusle med tekniske problemstillinger, så det var ingen overraskelse at han valgte å gå ingeniørveien; først på Høgskolen i Gjøvik, deretter på NTH i Trondheim. Og som mange nyutdannede sivilingeniører startet Hallstein Ødegård sitt yrkesliv i et forskningsmiljø.


- Jeg begynte i Norsk Byggforskningsinstitutt (NBI) og hadde ventilasjon som spesialområde. Her fikk jeg mange interessante oppgaver for næringslivet og spesielt innen byggebransjen. Etter endt tjeneste i NBI gikk veien til Farex der jeg jobbet stort sett med klimaprodukter. Farex hadde stor eksportandel som også medførte en del produktteknisk arbeid på det internasjonale plan. Fra 1993 til 2005 var jeg tilknyttet Trox Auranor som salgs- og markedsansvarlig. Mitt siste engasjement før jeg begynte i Oras, var som regiondirektør i Gunnar Karlsen (GK).

Lever og ånder for gode energiløsninger
Det er alltid inspirerende å intervjue personer som brenner for faget sitt og når vi ber Hallstein Ødegård redegjøre for hvorfor han forlot sin stilling i GK til fordel for Oras, kommer argumentene som perler på en snor. Han sier:
- Konsernsjef Ola Hanevold ønsket å utvikle konsernets energisatsning og vi fant tonen raskt under våre første samtaler. Energiproblematikk blir en stor utfordring for Oras i tiden fremover. Min hovedoppgave er å øke konsernets kompetanse på dette feltet og skape nye markedsområder. I tillegg til å bistå på den operative delen gjennom konkrete prosjekter, er jeg også involvert i skolering av våre dyktige medarbeidere gjennom Oras-skolen. Vi er nødt til å ha en solid energikompetanse i eget hus for å skape enda større tillit blant rådgivere og byggherrer. Vi har mange dyktige folk i konsernet som allerede kan mye om energi og klima. Jeg gleder meg til å stå i bresjen for disse vekstområdene og fokusere på mer på systematisering.

Større krav til entreprenøren
Det trengs kunnskap innen energiproblematikk i VVS bransjen i årene fremover.
Kravene til energiforbruk i næringsbygg blir tøffere og tøffere samt at kravene til dokumentasjon blir også strengere. Dette betyr at en VVS- entreprenør som Oras må skjerpe seg.
- Det er bare å se på byggeforskriftene. Gjennom de siste 30 årene har vi gått fra 10 årssykluser og ned til fem årssykluser. Det gjelder å følge med i timen og være med når toget går. Vi bruker fremdeles altfor mye energi i norske bygg og mulighetene for besparelser er enorme. Det viktig å kunne sette i gang tiltak som gir økonomiske gevinster på sikt. Oras kan med riktig tilnærming til ulike prosjekter få mange nye oppdrag ved å tilby et gjennomarbeidet energikonsept, presiserer den nye energisjefen.

Til tross for hektiske arbeidsdager og styreverv i VVS foreningen har den 47 år gamle sivilingeniøren - trygt forankret i Bærum med kone og barn - også tid til å pleie sine interesser.
- Jeg liker å trene og gå på jakt. I tillegg liker jeg å spille gitar. Sammen med noen venner har jeg startet et band som har det klingende navnet ”Nabolaget”, avslutter den sympatiske Hallstein Ødegård.