Sammen med landbruksminister Lars Peder Brekk har olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vært i samråd samråd med biobransjen. Målet er å nå 1,3 nye terawattimer årlig fram mot 2020.

– Så langt er utbyggingen det halve, fastslår Cato Kjølstad, leder i Norsk Bioenergiforening (Nobio) , ovenfor Nationen.

– Vi er nok ikke i rute med målet, medgir energiministeren.

– Hva gjør dere med det?

– På kostnadssiden må kostnadene til uttak og flising ned. Det er det vi bidrar til gjennom støtten til uttak av flisvirke. Dessuten må vi få en generell industrialisering. Vi må bygge terminaler, få store nok maskiner, og kjøre dem mer intensivt for å få ned kapitalkostnadene.

På inntektssiden peker statsråden på grønne sertifikater og kutt i ordningen med utkoblbar kraft (billigere el til storforbrukere mot at de får strømmen kuttet i tilfelle strømmangel).

Norsk-svenske grønne sertifikater, som skal bli en realitet i 2012, vil bare gå til bioproduksjon av strøm. Men ordningen vil hjelpe biovarme indirekte, gjennom at strømmen til forbruker blir dyrere når sertifikatene skal betales. Dermed blir biovarme mer konkurransedyktig.

– Basert på svenske erfaringer snakker vi om rundt 4 øre ekstra per kWh, sier Terje Riis-Johansen.

– Det skiller mellom 5 og 10 øre kilowattimen mellom det skogeierne vil ha og det kjøperne er villig til å betale, sier Lars Peder Brekk.

Les hele artikkelen på Nationen
 

Slik blir biovarme lønnsomt
• I dag mangler det mellom 5 og 10 øre på at biovarme skal konkurrere ut elektrisitet og olje for norske storforbrukere. Disse tiltakene vil gjøre bioenergi lønnsomt i forhold til el-oppvarming:
• Grønne sertifikater: Når grønne energiprodusenter i 2012 skal motta sertifikatstøtte for kraften de leverer, må det betales av el-kundene. Det vil trolig gjøre strømmen rundt 4 øre dyrere per kWh.
• Nettinvesteringer: Statnett-direktør Auke Lont påpeker at det må investeres for milliarder i strømnettet. I snitt kan nettleien til forbruker øke med 6 øre per kWh.
• Elavgift: Sverige har samme klima som Norge, men hele 24 øre (NOK) i elavgift. Dersom den norske avgiften harmoniseres, vil det bety en økt lønnsomhet i biovarme på nær 13 øre per kWh.

Kilde: Energigården