For å redusere verdens enorme CO2-utslipp er det nødvendig å erstatte forbrenningen av fossile ressurser med andre energikilder.

– Vi kan ikke endre retten til energi. Det er som om å ta vann fra folk. Vi trenger derfor alternative energikilder. Vårt bidrag er tre ganger så effektive solceller. Det ville revolusjonert energiforsyningen, forteller professor Helmer Fjellvåg på Senter for materialvitenskap og nanoteknologi ved Universitetet i Oslo til forskningsmagasinet Apollon.

Dagens solceller er laget av silisium og utnytter bare 16 til 18 prosent av sollyset. Den teoretiske grensen er 30 prosent. Noen er nede i ti prosent. Silisiumceller fanger bare opp lys innenfor et lite energiområde. Mesteparten av lyset blir ikke fanget opp.

Noen har prøvd å fange opp mer lys ved å blande inn de meget dyre grunnstoffene gallium og arsenikk. Da klarte de å utnytte så mye som 41 prosent av sollyset. Men denne løsningen vil aldri bli lønnsom.

Nå utvikler norske forskere nye solceller som skal fange opp tre til fire ganger mer energi enn de som selges på markedet i dag. Solcelleforskningen er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Institutt for Energiteknikk, NTNU og Sintef. De står bak et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) og har fått støtte på over 320 millioner kroner fordelt over åtte år.

De utvikler solceller som skal dekke hele sollysspekteret. For å klare det har de tatt i bruk nanoteknologi.

Forskningen deres skjer på Mikro- og nanolaboratoriet (MiNaLab), som brukes både av Universitetet i Oslo og av Sintef.

Les hele artikkelen på Apollon.no