– Oljefyring slik den brukes i dag hører ikke fremtiden til, men olje og gass har unike fordeler fremfor andre løsninger, sier daglig leder Jo Helge Gilje i SGP Varmeteknikk AS. – Alle miljøvennlige løsninger har et problem med spisslasten. I mange tilfeller er det økonomisk uforsvarlig å legge inn varmepumpe eller biobrenselanlegg som klarer den siste prosenten. Derfor er den mest miljøvennlige og praktiske løsningen å beholde den gamle oljefyren for å ta spisslasten.

– Oljefyren er enkel å bruke og slår inn/ut raskt, fremhever Gilje. – Både olje og gass er perfekt for spisslast. Hus som bruker fornybare energikilder til grunnlasten og olje eller gass til spisslasten, vil bruke fornybar energi i minst 90 prosent av fyringssesongen. For den som skal velge en miljøvennlig fyringsform, er det dessuten betryggende å ha en driftssikker oljekjel som reserve. Bio er mer plunder og heft enn olje og elektrisitet

Artikkelen fortsetter under bildet

Jo Helge Gilje foran noen av produktene til SGP Varmeteknikk i deres showrom i Sandvika.

Spesialister på varme fra fornybar energi
Mange forbinder antakelig SGP Varmeteknikk AS med oljefyringsanlegg, men mer enn 70 prosent av omsetningen kommer er nå fra produkter for fornybar energi, som biobrensel, opplyser Jo Helge Gilje:

– Vi er en av de tre store på det norske marked når det gjelder biobrenselanlegg, og det samme gjelder fjernvarme. Vi har drevet med fjernvarme siden tidlig på 1980-tallet, og har siden 2001 levert fjernvarmerør fra danske Logstor - verdens ledende produsent av preisolerte fjernvarmerør. Logstor valgte oss som enerepresentant i Norge.

– SGP er store produkter for vannbåren varme og kjøling, men hva med forbudet mot nye oljebrennere, Gilje?
– Det eksisterer ikke. På internettsider har man kunnet lese at det blir forbud fra 1. januar 2009. Det er ikke tilfellet, men for oss hadde dette den virkningen at vi solgte mer elektrokjeler enn noen gang. Vi mener det er riktig å arbeide for en gradvis overgang til fornybar grunnlast. Effektive oljebrennere forurenser lite, og varmepumper er langt fra så "grønne" som en skal ha det til.

– Hva koster én kilowatt installert i en energisentral for ulike energibærere?

Tallene viser at det mest miljøvennlige også er det dyreste:

Varmepumpe: 7 500
Flis 5 800
Pellets 4 800
Gass 1 200
Elkjel ????

Når det gjelder driften ser vi imidlertid at prisen på energibærere korrelerer. Stiger strømprisen, har de andre en tendens til å nærme seg. Det er nesten 4 x mer energi i en kubikkmeter pellets enn i en kubikkmeter flis, men flis er mest miljøvennlig – hvis den ikke må fraktes langt.

– Det er påfallende at SGP Varmeteknikk ennå ikke har gått inn på varmepumpemarkedet. Hvorfor det, Gilje?
– Simpelthen fordi de bruker strøm. Men vi ser at dette er et marked hvor vi hører hjemme. Kanskje vil du neste år se en overraskende ny varmepumpe med vårt merke på. Et interessant aspekt ved varmepumper, er at hus som har varmepumpe bruker like mye strøm som hus uten varmepumpe. Dette kan skyldes at mange benytter pumpen til komfortkjøling om sommeren.

SGP Varmeteknikk selger alt som skal til i et fyrrom unntatt pumper og varmepumper, og det er bare internasjonale merkenavn, fremhever Jo Helge Gilje: – Vi vil knytte til oss de beste leverandørene, det dreier seg om sikkerhet for oss, for vår kunde og for sluttbrukeren.

SGP Varmeteknik AS omsetter for cirka 92 millioner kroner i 2008. Det er 17 ansatte ved hovedkontoret i Bærum, og fire i datterselskapet Sempa Energi i Bergen. Alt selges via varmeinstallatører, det er kun business to business.

SGP har 80-årsjubileum i år. Selskapet ble etablert i 1929, og fremdels går det varmt for seg.

Av Ole Daniel Enersen