Hver dag opplever 100-200 boligeiere å få hjemmet oversvømt av vann. Skadene kan få store konsekvenser. Ofte må gulv rives opp og beboerne må flytte ut i ukevis mens huset tørker.
Tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge viser at det over tid blir flere vannskader og færre innbrudd. I 2012 var det nær 33 000 innbrudd i privatboliger og hytter, rundt 7000 færre enn ti år tidligere. I samme periode har det vært en kraftig reduksjon av branner, fra 32 700 til 18 900.
Til sammenligning ble det i fjor registrert over 54 500 vannskader, nær 900 flere enn 10 år tidligere, og det til tross for at det var få frostskader i fjor.
– Det siste tiåret har salget av boligalarmer tatt helt av, og det er nok en viktig årsak til at antallet innbrudd har gått ned. Folk er også blitt mer sikkerhetsbevisste, samtidig som politiet arbeider mer koordinert mot innbrudd, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.
Få har imidlertid sikret seg mot vannskader i denne perioden.
– Folk flest tenker nok ikke så mye over trusselen vannskader utgjør. Mange er heller ikke klar over at de kan gjøre noe med det uten at det koster så mye, sier Vennesland.
Enkle grep
Rørleggerkjeden Varme & Bad, If Skadeforsikring og Huseiernes Landsforbund setter nå i gang en kampanje for å få ned antallet vannskader i norske hus og hytter.
– Det finnes flere gode løsninger for å begrense risikoen for vannskade. Den beste er å få installert en trådløs vannstopper, sier rørleggermester Håvard Hildrum i Varme & Bad.
Trådløse sensorer kan utplasseres i våtsoner. Blir det en lekkasje, sender sensorene et signal til en sentral enhet, og en magnetventil vil automatisk stenge vanntilførselen til boligen.
Det er også mulig å montere en bryter ved utgangsdøra, slik at man enkelt kan stenge og åpne hovedstoppekrana når man kommer og går. Denne kan integreres med boligalarm.
Ny regel
Skal du installere ny varmtvannsbereder i kjøkkenbenken, er du pliktig til å få montert lekkasjestopper. Ifølge en forskrift som trådte i kraft i 2011 skal alle vannførende installasjoner i rom uten sluk ha lekkasjestopper.
Her installerer rørleggeren sensorer i kjøkkenbenken som vil stenge vanninntaket om det oppdages fukt.
– Vi har gode erfaringer med denne løsningen. Materialkostnadene ved de enkleste sensorene er på under 4000 kroner. Det er viktig at fagfolk gjør denne jobben, ellers vil ikke systemet fungere slik det skal.
Du kan også gjøre mye selv for å begrense risikoen for vannskader.
Varme & Bad anbefaler at du av og til tar en titt i kjøkkenbenken og under vasken. På den måten kan du oppdage en drypplekkasje før den blir et stort problem.
– Varmtvannsberedere i benkeskap vil før eller siden begynne å lekke. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer, så det lønner seg å følge litt med, sier Håvard Hildrum.
Vi får stadig nye installasjoner på kjøkkenet. Kjøleskap med vann- og isdispenser og vanntilkoblede kaffemaskiner øker risikoen for vannskader, ifølge Varme & Bad.
Steng krana
Hildrum anbefaler at man alltid stenger hovedstoppekrana når man reiser på ferie. Selv for en helgetur på hytta er det lurt å stenge vannet.
– Mange vannskader skjer fortsatt på badet. Her bør man gjøre rent rundt sluket av og til. Sørg også for at det er god avrenning fra kjøkkenvask og andre vasker i huset ved å holde dem rene, og unngå at avfall kommer ned i vasken
- Sikrer oss ikke mot vannskader
Risikoen for alvorlig vannskade i huset er mye større enn for å få innbrudd. Likevel er det bare innbrudd vi sikrer oss mot.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover