NHO opplever et stort trykk fra bedrifter, som totalt kan gi arbeid til 20.000, men for å få til det må tiltak på plass.
– Vårt arbeidsliv er så profesjonalisert at du ikke kommer inn på en arbeidsplass hvis du ikke har tingene i orden. NAV kunne hatt en pakke til selskaper som kunne tenke seg å ha med noen. Vi har støtteordninger når vi har lærlinger, for eksempel. Vi har mange tiltak som er regulert. Kanskje de kunne kommet med midlertidige løsninger som kunne hjulpet på den biten, sier Stig Hølland i Sig Halvorsen til NRK.
Bedriften har mye å gjøre, og har i likhet med hele byggenæringen stort behov for kompetente fagfolk. Nå vil de gi ukrainske flyktninger muligheten til å jobbe hos seg.
– Hvis de hadde rett kompetanse og kunne kommunisere med meg, hadde det vært veldig spennende. Det måtte nok vært tilrettelagt for dem, sier Andreas Husnes i Sig. Halvorsen til NRK.
Ønsker å ta flyktningene godt imot
– Det er lavere grad av arbeidsinnvandring enn det pleier å være nå. Det er et behov i bedriftene. Men jeg opplever at mange bedriftsledere vil gjøre dette fordi de ønsker å bidra til å ta godt imot flyktningene, sier regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland til NRK.
Men hos rørleggerbedriftene etterlyser de bedre rammevilkår for å få til dette. Særlig i byggebransjen kan det ta lang tid å få folk i arbeid.
– Det er veldig flott at arbeidsgivere vil bidra og gi muligheter for at flyktninger kommer raskt i jobb. Hvis det dreier seg om ulike tiltak, ligger det litt frem i tid. Da må de først bli bosatt og komme i gang med introduksjonsprogrammet sitt, sier direktør i NAV Rogaland Merethe Prytz Haftorsen til NRK.
Blant de 1150 flyktningene som har kommet til Rogaland, er 667 registrert ifølge politiet. NHO håper å se den første flyktningen i jobb før påske.
Må ha god struktur
– Jeg er glad for at NHO Rogaland tar initiativ til at bedrifter får muligheten til å hjelpe flyktninger, men også til å ansette flyktninger med fagkompetansen vi trenger. Rørbransjen kan ganske sikkert sette hver eneste flyktning fra Ukraina som er rørlegger, i arbeid. I tillegg er det mange rørbedrifter som rett og slett ønsker å hjelpe ukrainske flyktninger i en vanskelig situasjon. Det viktige nå er å få gode strukturer for både å kunne ansette fagfolk og å hjelpe folk i en vanskelig situasjon, sier administrerende direktør Marianne Røiseland i Rørentreprenørene Norge.
Hun er glad for arbeidet NHO Rogaland har påtatt seg for å systematisere og gjøre det enklere både å ansette og å hjelpe.
Kilde: RørNorge