De har tatt sin læretid og tatt svennebrev i rørleggerfaget, men ønsket ikke å gi seg med det. Etter to års mesterutdanning med deltidsstudier, kan de nå omsider kalle seg mestere. Det mener de både er en trygghet for kundene og gjør dem selv mer attraktive i faget med de mulighetene det gir i framtiden.
- Det er gøy å sette seg egne mål og ha noe å jobbe mot. Mens jeg gikk på skolen, kunne jeg tidvis synes det både var hardt og vanskelig å komme seg gjennom pensum. Men når jeg nå tenker tilbake, synes jeg tiden gikk veldig fort, sier Hammer, og får gjenkjennende nikk av de øvrige.
Saken fortsetter under bildet:
Petter Kroken, Assemblin Oslo.[/caption]
Deltidsstudiet foregikk med én felles samling ukentlig, pluss noen samlinger i helger. Men i tillegg var det mye pugging og prosjektoppgaver imellom, så det har lagt beslag på mye tid, er de samstemte om. Og at det var greit å få tatt mesterbrevet før de stiftet familie.
- Ja, det var mye stoff å sette seg inn i. Det første året gikk mye på økonomi, ledelse og markedsføring, mens det andre er mer faglig rettet mot regler og normer etc. Det var tøft, men det gikk greit. Og vi fikk litt «drahjelp» da koronaen rammet landet og det ble stillstand i arbeidet en stund. Da kunne vi konsentrere oss fullt og helt om skolen.
De påpeker også at mesterbrevet er et bevis på at de har ambisjoner som rørleggere, som gjør dem ekstra attraktive i markedet. I tillegg er det godt å ha dersom de en gang i framtiden skulle få lyst til å starte for seg selv.
Hva liker dere best å jobbe med i faget?
- Jeg har jobbet en del med nybygg før, som kunne være monotont og ensformet da oppgavene var stort det samme hele tiden, sier Eivind A. Hammer.
- Men alt annet er gøy, spesielt det tekniske innen faget. Det er nok varme som trigger meg mest for tiden, da det handler om å løse utfordringer og finne løsninger i hvert enkelt tilfelle.
Espen Andre Rødnes sier han jobber mest med baderomsrehabiliteringer, som han trives meget godt med. Jeg kommer rundt på ulike steder og må løse oppgaven på best mulig måte. Det er mange «Reodor Felgen-løsninger» vi kommer borti av tidligere rørarbeid. Selv om jeg jobber kun på ett område inneholder arbeidsdagene mye ulikt, og jeg lærer noe nytt hele tiden. Og det er ekstra moro når du får lov å bestemme hvordan det skal bli, sier han.
Flere veier fram
For å kunne søke om mesterbrev må du ha:
* fag- eller svennebrev i faget
* arbeidet i mesterfaget i minst seks år eller minst to år etter fag- eller svenneprøve, bestått mesterutdanningen eller tilsvarende godkjent utdanning, eller fått innvilget fritak på grunnlag av annen utdanning
* man kan også søke om mesterbrev med bakgrunn i realkompetanse
Espen Andre Rødnes, Rørpartner Varme & Sanitær AS, og Eivind A. Hammer, Assemblin, er stolte av å kunne kalle seg rørleggermestere.
- Mesterbrevet gir trygghet og framtidige muligheter
Espen Andre Rødnes (Rørpartner Varme & Sanitær AS), Petter Kroken (Assemblin) og Eivind Alexander Hammer (Assemblin Service Ski) er tre av 13 ferske rørleggermestere i Oslo som fikk utdelt sine diplomer nylig. Det føles godt, og gir en trygghet for framtiden, sier de til VVSforum.
Fyller 40 år, men ser bare fremover