Sammenlignet med andre OECD-land er Norge blant landene med størst grad av kjønnsdeling i videregående opplæring. Den årlige rapporten Education at a Glance 2021 viser at i underkant av 40 prosent av elevene i yrkesfaglig videregående opplæring i Norge var kvinner i 2019.
Dette fremkommer i en artikkel fra SSB. Kvinneandelen var på 45 prosent i gjennomsnitt for OECD-landene.
Blant de nordiske landene var det kun Island som hadde en lavere andel kvinner i yrkesfaglig videregående opplæring enn i Norge. På Island var 33 prosent kvinner dette året. Tilsvarende andeler var høyest i Finland med 54 prosent, mens de var henholdsvis på 43 og 41 prosent i Danmark og Sverige. Kvinnene er derimot i flertall på studieforberedende videregående opplæring. Her utgjorde andelen kvinner 57 prosent i Norge i 2019, mot 55 prosent i gjennomsnitt for alle OECD-la
Flere yrkesfaglige program sterkt representert av ett kjønn
Blant elevene som går yrkesfag er det også stor forskjell mellom hvilke fagfelt menn og kvinner velger.
Bare 8 prosent av elevene i «elektrofag, mekaniske fag og bygg- og anleggsfag» var kvinner i 2019.
Den lave kvinneandelen i dette fagfeltet gjør seg også gjeldende i de aller fleste OECD-land. Gjennomsnittet for alle OECD-landene lå likevel vesentlig høyere enn Norge, med 15 prosent.
Kjønnsgapet er like slående for elevene på «helse- og sosialfag». I Norge var hele 83 prosent av elevene kvinner i 2019. Dette var omtrent som gjennomsnittet for alle OECD-landene. Den høyeste kvinneandelen finner vi hos Island, som med sine 95 prosent hadde nesten utelukkende kvinner på sine utdanninger innenfor «helse- og sosialfag». Sverige hadde derimot den laveste kvinneandelen, med 72 prosent.
Saken fortsetter under grafen:
![](https://img1.custompublish.com/getfile.php/4957689.2971.wlubkkbawswjw7/740x501/figur-2-kvinneandel-i-yr.jpg)