I forrige uke kunne Klassekampen fortelle om hvordan elever fra ungdomsskolen siles av rådgiverne. Elever med gode karakterer får beskjed om at de er for smarte for yrkesfag og bør velge studiespesialiserende, mens elevene med lave snitt sendes til yrkesfag.
Nå reagerer LO-leder Gerd Kristiansen gjennom en ny artikkel i Klassempen.
– Rådgivningen er definitivt for dårlig. Ofte består den av folk som har vært innenfor skolesystemet hele sitt liv, sier Kristiansen.
Denne uka presenterer hun forslagene på Arendalsuka og vil jobbe frem mot regjeringens melding om fagskolene som kommer i høst.
Hun mener det er synd at yrkesfagene går glipp av de smarteste hodene.
– Fagskoleloven spenner i dag så vidt at man kan lage fagskoler av hva som helst, fra skipper til negledesign, og kvaliteten er svært varierende. Her må vi ha en opprydding, sier Kristiansen.
Hun tar til orde for å se til Tyskland. Der har yrkesfag en mye høyere status med egne praktiske utdanningsløp helt opp til doktorgrad. Hun ønsker seg et lignende system i Norge, hvor elevene lett skal kunne veksle mellom fagskole og universitet- og høyskole.
LO-lederen mener det er på tide å satse på yrkesfag, både på videregående og etterpå.
– Det er alltid billigere å kjøre skolestueundervisning enn praktisk undervisning. Men dersom ikke nasjonen Norge velger å satse på dette vil vi aldri klare å opprettholde den kvaliteten og produktiviteten vi har i norsk arbeidsliv i dag. Dette må bare finansieres, sier Kristiansen til Klassekampen.
- Synd at yrkesfagene går glipp av de smarteste hodene
LO-leder Gerd Kristiansen er lei lav status for yrkesfagene og mener en ny type statlige «faghøyskoler» kan være løsningen. Hun viser til at SSBs anslag om at vi innen 2030 trenger 100.000 nye fagarbeidere, synker allikevel søkertallene til yrkesfag på videregående skole. Og frafallet er stort.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.