Caverion leverer rørleggerarbeid, eksklusiv sprinkler, ventilasjonsarbeid, elektriske installasjoner, automasjon og sentralt driftskontrollanlegg.
- Vi har også prosjekteringsansvaret for de tekniske anleggene. Dette arbeidet ivaretas av Sweco, opplyser salgssjef Jarle Rognø i Caverion prosjekt Bergen.

Interessant prosjekt
Det nye, miljøvennlige kontorbygget skal stå ferdig tidlig i 2016. Etter en noe utfordrende start er bygget, som karakteriseres som et signalbygg i Bergen sentrum, nå i rute. Bygget er sju etasjer høyt og blir på 15. 000 kvadratmeter.

Agnar Birkeland, seniorrådgiver hos Sweco i Bergen og BREEAM AP, sier at det nye bygget i Bergen sentrum har vært et interessant prosjekt fra første stund av og at det flerfaglige samarbeidet som må til for å komme i mål, har fungert godt.

Krever mye dokumentasjon
- Byggherren Rom Eiendom har hele tiden satt klare krav og disse har vi naturligvis forholdt oss til. Både passivhusstandard og «BREEAM Very Good-standarden» krever mye dokumentasjon, og fordelen er nettopp at absolutt alt i prosessen kan dokumenteres. Det gir trygghet og forutsigbarhet både for byggherre og leietakere, understreker Birkeland.

Det nye signalbygget i Bergen blir så miljøvennlig, at det nok kunne fått standarden BREEAM Excellent, men lista ble lagt noe lavere. Etter å ha vektet tallene for alle punkter i byggeprosessen, som for eksempel energi, ledelse, transport, materialer, arealbruk og avfall for å nevne noe, har man satt seg som mål å oppnå 65 poeng. BREEAM Very Good-standarden fordrer minst 55 poeng totalt. For Excellent-standard er kravet 70 poeng.

Egendesignet
- VI har lagt oss på 65 poeng for å ha en sikkerhetsbuffer. Det kan oppstå overraskelser underveis, selv om vi har blitt skånet for dette så langt. Uansett er revisors sluttrapport som bestemmer poengsummen. En foreløpig revisjon, som snart foreligger, vil gi oss pekepinn om hvor vi står, sier Agnar Birkeland til Caverions magasin Partner+.

Caverion leverer sitt egendesignede KlimaTak, som vil regulere luftmengden etter behov på de forskjellige stedene i bygget, med variert kjøling på nord- og sørsiden. Bygget vil få lysanlegg med bevegelse- og dagslystyring. Dette gir lavt energiforbruk på belysningsområde. Varmeanlegget skal bygges som lavtemperatur med luft-vann varmepumpe og fjernvarme.  Det vil bli brukt spisslast med fjernvarme, slik at man har en back up.

Enova gir støtte
Enova har støttet prosjektet med i underkant av fem millioner kroner. Enova-støtten er et viktig bidrag med tanke på at byggekostnadene ikke blir alt for høye sammenlignet med bygg som har noe lavere miljøkrav.

- Vi registrerer at spesielt leietakere blir mer og mer opptatt av at nye bygg skal ha høye miljø- og energikrav. På den ene siden gir det en viss status og godt omdømme å være i slike bygg, men det fører også til utmerket inneklima og lavere drsiftsutgifter, sier Sweco-rådgiveren.

Gode energiløsninger
Det er LAB Entreprenør i Bergen som er totalentreprenør. Prosjektleder Lasse Smilden hos LAB Entreprenør sier at de er glade for at de valgte nettopp Caverion på de tekniske fagene.

- Caverion har et stort fokus på miljø og gode energiløsninger. Det er helt avgjørende i slike prosjekter.
Eiendomssjef i NSB-eide Rom Eiendom, Gunnar Aase er også tilfreds med det nye bygget, som vil gi området rundt Bergen stasjon et skikkelig løft.

- Bygget blir et blikkfang og vil gi hele stasjonsområde en ny visuell profil. Bergen fortjente et slikt moderne kontorbygg.

Arkitektfirma Lund + Slaato har tegnet det nye bygget ,som altså gir Vestlandets hovedstad en helt ny innramming.

FAKTA
BREEAM NOR
• BREEAM (Building Research Establishment Enviromental Assessment Method) er et system for sertifisering av bygg.
• BREEAM NOR integrerer norske rammebetingelser knyttet til miljø og utførelse, som energimerkeordningen, norske lover og forskrifter. Samtidig er det norskesystemet tilpasset internasjonale standarder.
• Et bygg, som det som omtales i artikkelen, vil få karakteren «BREEAM Very Good». Et bygg med slik standard vil få den samme miljøstandarden uavhengig av hvor i verden det ligger.
• Bak BREEAM NOR står NGBC (Norwegian Green Building Council). NGBC ble stiftet i 2010 av en rekke aktører byggebransjen.

• Caverion har vært aktivt med i NGBC fra starten av.