NIFU har i samarbeid med Fafo gjennomført en survey rettet mot 800 norske bedrifter, hvorav halvparten med og halvparten uten lærlinger.  Undersøkelsen viser at det har vært en jevn økning i antall lærlinger i Norge siden 1970-tallet, noe som er unikt i internasjonal sammenheng.

– At lærlingordningen fortsetter å vokse er en av betingelsene for dagens modell for fagutdanning, sier Jørgen Leegaard, kompetansedirektør i BNL.

Leegaard mener det er flere interessante funn i undersøkelsen. Den bekrefter at de bransjene som har lang tradisjon i å ta inn lærlinger fortsatt gjør det. Motsatt; at de bransjer som ikke har tradisjon for lærlinger fortsatt har for få læreplasser.

Leegaard peker på at gitt dagens kapasitet i byggenæringen, fungerer lærlingordningen som en rekrutteringskanal, men næringen har allikevel en stor rekrutteringsutfordring i årene som kommer. Vi må arbeidehardt og målbevisst skal vi fortsatt klare å rekruttere ungdom til næringen sier Leegaard.

NIFU har i samarbeid med Fafo gjennomført en survey rettet mot 800 norske bedrifter, hvorav halvparten med og halvparten uten lærlinger.

Hele undersøkelsen kan du lese her

Kilde:bnl.no