-På prosjekter og leilighetsbygg anslår vi at 30-40 prosent er enten utenpåliggende med porselensisterne eller Geberit Monolith med vegghengt skål, opplyser prosjektleder bolig/rørleggermester, Anders Westgaard hos Askim & Mysen Rør AS. Geberit Monolith berøres ikke av forskriftene i forhold til lekkasjesikring.

Veggmonterte innbygningssisterner
I boligavdelingen til Askim & Mysen Bad AS leverer man så å si kun veggmonterte innbygningssisterner. Det er kun noen få som ønsker tradisjonell gulvklosett. Det kan dreie seg om så lite som en til to prosent av kundene.

-Vi ser dessverre at det er en del dårlige beskrivelser ute og går. Kunden tror gjerne at de får vegghengt toalett med innbygningssisterne, mens de i realiteten får utenpåliggende porselensisterne. Det er jo beklagelig, mener Anders Westgaard.

Passiv bransje?
Hos Bravida i Tromsø påpeker avdelingssjef Rør, Jonas Gustumhaugen at han har litt kort fartstid i byen til å fastslå noe hundre prosent sikkert, men i den grad det nå er en trend her, så kan det komme av at rørleggerbransjen selv er lite aktive.

-Byggentreprenørene velger det tryggeste alternativet og bransjen er kanskje noe passiv i denne sammenhengen, sier Gustumhaugen.

Bravida i Tromsø velger ofte Grohe, som etter Jonas Gustumhaugen har lagd et bra produkt i Rapid SL, som gjør installasjonen sikker og meget enkel for alle parter.