Flere rørleggere som www.vvsforum.no har snakket med, og som ønsker å være anonyme, sier rett ut at de ønsker å montere og selge eget utstyr for å tjene mest mulig penger. Bakgrunnen er at da tjener man opp mot det dobbelte på jobben når også utstyr leveres. Det kan være blandebatterier, toalett, servanter, dusjkabinett og baderomsmøbler. Et annet moment som også trekkes frem, er at det i lovgivningen kommer klart frem at rørleggeren ikke har lov til å montere produkter som ikke er dokumentert godkjent i Norge.

- Kun montasje gir oss ikke god totaløkonomi, sier en rørlegger og viser at til at påslaget på et produkt ofte kan være opp til 40 prosent. I løpet av et år blir det mange ti-tusener i ekstrainntekter ved å selge eget utstyr.

Må tjene penger
Administrerende direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, Tor Backe kommer også inn på økonomi når han forsøker å forsvare og forklare hvorfor rørleggerne sier nei til å montere utstyr fra IKEA og andre produsenter. I et intervju med NRK Hordaland sier Backe:

- En bedrift skal tjene penger og hvis materialomsetningen blir borte, så må man ha noe å leve av. Da må vi eventuelt se på timeprisen og regulere den. Samtidig kan ikke timeprisen bli for høy for vi konkurrerer med svart arbeid.

NRL-sjefen understreker at det i lovgivningen kommer klart frem at rørleggeren ikke har lov til å montere produkter som ikke er dokumentert godkjent i Norge. Rørleggeren skal passe på at materiellet tåler vanntrykket i Norge og at materiellet heller ikke gir fra seg giftige stoffer.
- Hvis f.eks. IKEA har orden på dette og har SINTEF-godkjenning er det etter vår oppfatning greit at rørleggeren monterer utstyret, påeker Tor Backe.

Må få lov
Nestlederen på avdelingen bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet, Øyvind Nilssen sier til NRK Hordaland at rørleggernes IKEA-nekt hemmer konkurransen.
- Problemstillingen i dette tilfelle er at når forbrukeren ønsker annet materiell enn det rørleggeren tilbyr, så mener vi at forbrukeren må få lov til å velge akkurat det materiellet, sier Nilssen.

Øyvind Nilssen legger til at byggekostnadsindeksen til Statistisk Sentralbyrå viser at rørleggertjenester er det som stiger mest siden 2000-tallet. Rørleggere har, sammen med elektrikere, også størst økning på materialkostnader de siste årene.

-Koblet salg, altså produkt og tjeneste, gjør det dessverre vanskeligere å sammenligne tilbud fra forskjelligere rørleggere, sier Øyvind Nilssen i Konkurransetilsynet.