På 50-, 60- og 70-tallet hadde badekaret en sentral plass i norske baderom, og det var i badekaret man gjorde den skikkelige kroppsvasken. Men på 80-tallet skjedde det noe.

– Fra begynnelsen av 1990-tallet ble badekar ofte fjernet når folk skulle pusse opp baderommet. I nye leiligheter ble det ikke plass til badekar, forteller Terje Brodahl i rørleggerkjeden Varme & Bad.

Mange kastet ut badekaret og erstattet det med dusjkabinett. Senere ble det vanligere med store dusjhjørner.

– Nå ser vi at alle som har plass til det, ønsker seg både dusj og bad, sier Terje Brodahl.

Nye typer
På badekarfronten har det skjedd mye de siste årene. Nå kan man få badekaret akkurat slik man vil, og de er ikke så kalde som før.

– Fram til år 2000 kom de fleste av badekarene som ble solgt i Norge i standardstørrelse, og de var laget i emalje. Nå dominerer materialer som kunstmarmor, støpejern og akryl, sier markedskoordinator Anne Ersnes i Porsgrund Bad.

Alle de nye badekarene har en overflate i santiærakryl, et materiale som gjør at overflaten føles myk og varm. Gamle emaljekar kan kjennes kalde.

Tradisjonelle rektangulære badekar og hjørnebadekar er fortsatt populære, men kar som er brede i hodeenden og smalere i fotenden er enklere å plassere i små baderom, ifølge Porsgrund Bad.

– Har man riktig god plass på badet, er frittstående badekar en vinner. I luksussegmentet har vi laget store private bad med badekar i tilknytning til soverom, sier Terje Brodahl i Varme & Bad.

Interiør- og designbevisste boligeiere ser gjerne etter lekre badekar som skiller seg ut. Det kan være monumentale eller skulpturelle badekar som blir som et møbel.

– Badekar er i stor grad fortsatt forbeholdt de som bor i enebolig, fordi det som regel er knapt med plass i leiligheter, sier Brodahl.

Hyttebad
En viktig årsak til at de som har mulighet til det skaffer seg badekar, er opplevelsen av avslapping og nytelse. Vi er på jakt etter den gode spa-følelsen.

– Særlig nå når det er kaldt ute, er et herlig bad luksus for store og små. Unger liker jo alltid å bade, plaske og leke helt til vannet er kaldt, sier Anne Ersnes.

Hun tror badekar er på full fart inn i norske hytter. Gjennomsnittstørrelsen på norske hytter øker veldig, og folk som bor i leilighet i byen har gjerne plass til badekar på hytta.

– Ofte velger hytteeiere utendørs boblekar, men vi vil slå et slag for å ha innekar på hytta. På hytta er det tid for avslapping, lek og kos etter en lang dag ute i naturen, enten det er sommer eller vinter, sier Anne Ersnes i Porsgrund Bad.