Derfor har kommunen selv innført en lokal forskrift og tilsynsordning for oljekjeler i Trondheim fra første januar 2012
- De lokale utslippene av luftforurensninger og klimagasser kan reduseres, dersom effektiviteten på de rundt 1 600 oljekjelene bedres. Ved regelmessig vedlikehold og feiing av alle oljekjelene vil således oljeforbruket reduseres til det beste for miljøet, sier Bjørn Ove Bertelsen i Miljøetaten i Trondheim kommune til Norsk Varmeteknisk forenings (NVF) medlemsblad.
Spesielt på vinterstid er nivåene av partikler og nitrogenoksider i luften over Trondheim for høye, og det nye tiltaket skal bidra til at byluften i Trondheim bli mindre helseskadelig.
Derfor har Trondheim Kommune innført den nye forskriften som altså gjelder fra første januar.
- Dette er et av flere viktige tiltak for å oppnå bedre luftkvalitet i byen til det beste for et sunnere liv for byens innbyggere. Vi vil forsøke å redusere forbruket av fyringsolje, og enklest gjøres det ved å sørge for at alle oljekjeler overhales, vedlikeholdes og feies regelmessig som vil si minst en gang pr. år, forteller Bertelsen videre.
Trondheim Kommune har beregnet at oljeforbruket kan reduseres med rundt 10 prosent i gjennomsnitt ved å gjennomføre et forbedret vedlikehold.
- Det vil resultere i at utslippene av klimagasser, NOx og støv, reduseres tilsvarende, og i tillegg vil byggherrene oppnå en positiv effekt på fyringskostnadene. Dette er en klassisk ”vinn – vinn situasjon, sier Bertelsen til NVF.
Det er fyrkjeler basert på følgende energiressurser omfattes av ordningen:
- Fyringsolje.
- Kull og koks.
- Biobrensel, som ved, flis, pellets og halm.
Parafinkaminer, vedfyrte ildsteder som peiser, vedkaminer og vedovner, samt lignende punktoppvarmingskilder omfattes ikke av den nye forskriften. Den årlige servicen og feiingen skal utføres av kompetente personer med kompetanse tilsvarende EO-godkjente fyringsteknikere, opplyser kommunen.
For at forskriften skal føre til ønskede resultater har Trondheim kommune utarbeidet et eget skjema som skal fylles ut av servicefirmaet på vegne av byggherren etter at service og feiing er gjennomført. Skjemaet skal sendes digitalt til Miljøetaten som på denne måten vil føre tilsyn med ordningen.
Bjørn Ove Berthelsen i Miljøenheten er prosjektleder og primus motor for dette fremtidsrettede tiltaket. - Jeg gleder meg sammen med byens innbyggere over at Trondheim er en av foregangskommunene i Norge, og som tar miljøet på alvor. Slike tiltak er sterkt ønsket av KLIF (tidligere SFT), og de håper på en smitteeffekt overfor øvrige kommuner i landet opplyser prosjektlederen videre.
Daglig leder Rolf M Blaker i Norges Varmetekniske foreningen og en sentral part i EO-ordningen gleder seg over dette tiltaket.
- Det er slike tiltak vi har jobbet for i en årrekke, og vi gratulerer Trondheim Kommune med å ha iverksatt effektive tiltak til det beste for miljø og økonomi. Og selvfølgelig ser vi på dette som en ”fjær i hatten” for EO-ordningen. Det er alltid hyggelig når det flotte arbeidet, som våre EO-godkjente fyringsteknikerne utfører, blir verdsatt på denne måten, sier Blaker avslutningsvis til sitt internblad.
Trondheim kommune ønsker å være en foregangs kommune innenfor miljø og innfører nå egen forskrift for vedlikehold, feiing og service av alle fyrkjeler.Foto: Trondheim kommune/ Carl-Erik Eriksson
Hver service skal rapporteres
I Trondheim er det rundt 1 600 aktive oljekjeler i virksomhet som putrer og går hver dag, og de fleste befinner seg i sentrumsområdene. Miljøetaten i Trondheim kommune har nå erkjent at flesteparten av disse oljekjelene ikke blir vedlikeholdt godt nok.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover