Men da må man ha benyttet den analysen som kan utføres ved hjelp av LCC-metodikken, er meldingen fra Hilde Warp. Hun er prosjektleder hos Rambøll, og har LCC som et fagområde.
LCC står for Life Cycle Costs, eller livssykluskostnader i norsk språkdrakt. For å få full effekt av LCC-analyser må dette inn i tidligfaseplanleggingen av prosjektene.
- Det er her man legger LCC-gullegget, sier hun til ITBaktuelt.no.
LCC er summen av investeringskostnad og alle kostnader til FDVU - forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling - i bruksfasen av et bygg eller anlegg, fratrukket restverdi ved avhending.
Hun påpeker at det er viktig å se investeringskostnader opp mot et FDVU-budsjett allerede under planlegging av bygget. Når man er godt i gang, vil dette lett bli for sent videre i prosessen.
- Når bygget tas i bruk, koster hver kvm energi, lys, rengjøring osv. Har man feilet i langtidskostnadene, blir det dyrt, fastslår hun.
Hun forteller at når en byggherre skal gå i gang med et prosjekt, så må det stilles spørsmål om hvorfor man skal investere i prosjektet, hva er ønsket verdiskapning bak investeringen?
Det er en viss forskjell på investeringer i bygg hos private og offentlige byggherrer, understreker hun. Private ønsker ofte maksimal profitt, omdømmebygging og innovasjon for fremtidig gevinstrealisering.
- Offentlige byggherrer er opptatt av hva som er økonomisk fordelaktig sett opp mot deres samfunnsmessige formål.
-Et bygg skaper ikke verdi i seg selv. Det er hvordan det blir tatt i bruk som skaper verdien. Et godt tilpasset bygg kan bidra til å understøtte kjernevirksomheten hos brukeren, slik at denne får mer ut av bygget. Et dårlig tilpasset bygg kan i verste fall være verdiforringende fordi bruker av bygget må bruke mer ressurser for å gjennomføre sin kjernevirksomhet.
- Ved å benytte LCC, så ser man hva målet man har satt seg, koster.
- Hvert prosjekt har et skisse- og forprosjekt, her tas de store valgene som i stor grad vil styre FDVU-kostnader og til dels også virksomhetskostnader i byggets levetid, påpeker hun.
- Hvis du sier du skal ha et billigst mulig prosjekt/bygg blir ofte konsekvensen at det er FDV-budsjettet som tar utgiftene senere når bygget tas i bruk.
- Men med en noe høyere investering som gir merverdi i form av lavere driftskostnader og/ eller virksomhetskostnader, kan bygget bli populært blant leietakerne, sier Hilde Warp.
Hun sier at som rådgivende ingeniør er det også viktig å spørre brukeren om hva de trenger. Ved å stille de riktige spørsmålene, får man også de riktige svar på oppgavene.
- Skal vi bruke denne tomten? Skal vi bare dekke behovet til medarbeiderne i det bygget vi skal flytte fra, eller bør vi samlokalisere flere? Skal vi legge til rette for fremtidig utvidelse? Skal vi blande formål – bolig/ næring/ kontor? Hvordan påvirker utformingen av bygget og rommene kjernevirksomheten?
-Begynner man å bygge for tidlig mister man lett mye av de mulighetene man har til å få oversikt over langsiktig økonomi. Men bruker man noe mer tid på planlegging, vil bygget kunne bli både billigere og bedre.
Hun mener at mer standardiserte bygg, som en enkel håndballhall, i mindre grad har behov for en grundig LCC-analyse. Om det derimot er en kombinert håndball- og ishall med full handicap-tilgang etc, så er det straks mer komplisert. Jo mer sammensatt og komplisert et prosjekt er, jo viktigere er det å trekke inn LCC.
-For eksempel universell utforming trenger ikke koste mer. Om man tar dette inn i planleggingen fra starten av kan man finne gode løsninger som enkelt kan integreres i bygningskroppen fremfor å tilpasse et ferdigprosjektert bygg, påpeker hun.
Etter hennes mening er det for stor tradisjon å gå direkte til arkitekt og arkitektkonkurranse i tidligfaseprosjekter. Hvis ikke oppdragsgiver har klare mål og et rammeverk for hva som skal bygges hvor, for hvem og hvorforvil en arkitektkonkurranse ikke nødvendigvis svare på oppdragsgivers, og kanskje ende viktigere bruker av byggets, behov.
Hun har holdt flere foredrag om temaet, blant annet i LCC Forum i juni.