Veidekke Entreprenør Indre Østland bygger nytt hovedkontor på Rudshøgda, ferdig i andre halvår 2012. Bygget er på ca 1200 m2 fordelt på 3 etasjer i spenstig arkitektur.
På inneklimasiden er det også en rekke spennende detaljer.
- Det er et topp moderne anlegg, siste skudd, der særlig trykknivået i kanalene er annerledes enn det som er vanlig. Med lavtrykks ringkanal tar vi trykkfall og forstilt mengde kun over ventilfronten, men en ny type ventiler, som sitter fritt, forteller Willy Sand hos Hamstad i Trondheim, som er total underentreprenør for inneklima og automatikk. De som vil fordype seg i teknikken anbefales å studere Jonas Graslunds papers.
Enklere regulering
Med de nye ventilene er det intet plenumskammer og reguleringen blir enklere, det sitter en måleinnretning innvendig i ventilen, som har en turbinlignende utforming der luften stues opp rett under skovlene. Åpningen på skovlene regulerer luftmengden og opprettholder spredemønsteret uansett mengde. Selve ventilen er bare 51 mm høy og fordeler luften som virvel med god induksjon.
- Siden løsningen er frigjort fra plenumskammer blir den svært støysvak. Ventilen gjør hele jobben. Rengjøring av anlegget blir svært enkelt, siden ventilene sitter fritt og kan tas ut, når behovet melder seg, forklarer Sand.
Ventilene innreguleres bare med en vanlig umbrakonøkkel. Ingen snorer eller vaiere.
En annen detalj er at aggregatenes EC-motorer har motorstyring uten frekvensomformere, kun med signaler mellom 0-10 volt - rett fra kontrolltavla.
- Dette blir et anlegg som krever lite energi å drive, vi ser fram til å lese av tallene, som vil bli synlig på en skjerm i resepsjonen, der måltallene i SFP - brukt kilowatt per kubikk luft levert forventes å bli meget lavt, forteller en tilfreds Sand.
Bedre og rimeligere kjøling
Bygget har høy indre termisk masse i form av eksponert betong som egner seg for energisparing og regulering. Kjøling av bygget hentes fra de samme energibrønnene som gir varme, uten å benytte kompressorer for kjøling. Vi bruker samme batteri med lavt trykkfall til å kjøle og varme opp med. På slike anlegg har innregulering av vann vært en utfordring med forskjellig autoritet for kjøl/varme. Dette har vi løst med overgang til 2 løp via 2-veis motorventiler inne ved batteriene, det hele styrt fra fritt programmerbar undersentral forklarer Sand. Rimelig kjøling hentes også via nattkjøring og kjølegjenvinning.
Bygget får også avansert solavblending, komplett lysstyring og LED-lys opplegg.
Taket får en egen lys folie for å redusere varmeopptaket.
Prosjektet er dimensjonert og leveres med energimerke A som målsetting.
- Vi har under prosjekteringen lagt betydelig vekt på lav SFP, høy varmegjenvinning og behovsstyring samtidig som komfort er i høysetet, forteller Sand.
Hvert rom får luftmengde etter årstid, solretning og belastning. Til kontorene reguleres luften ved bevegelse og temperatur. I fellesarealer og møterom reguleres luftmengden etter temperatur og CO2-nivå. Hamstad leverer egen byggautomasjon for alle VVS-anlegg inkludert web-basert SD-anlegg med energioppfølgingssystem (EOS). Automatikk er av industriell kvalitet (Omron) som har fritt programmerbare undersentraler med touch-skjerm, akkurat som en lettbetjent GPS.
Stille regulering i front
Veidekke går igjen for et klasse A bygg, med spennende detaljer på inneklimasiden. Nye ventiler bidrar til at man tar trykkfall og forstilt mengde luft kun over ventilfronten.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover