- Anlegget er dimensjonert og levert med tanke på energimerke A. Det betyr i praksis at det er lagt betydelig vekt på varmegjenvinning og god behovsstyring. Styringssystemet er avansert, men likevel med et enkelt grensesnitt, forteller prosjektleder hos YIT, Bård Føyen til www.vvs-forum.no.
Hovedprinsippet for anlegget er 7,2m3/m2h+25m3/person+20 prosent reservekapasitet. Ved innregulering er alle VAV- stasjoner og trykkventiler satt i posisjon samtidig. Innreguleringsprotokollen for anlegget viset luftmengder ved 100 prosent samtidighet og reservekapasiteten på 20 prosent er utnyttet fullt ut. Aggregatene er tatt ut for å kunne gå med denne luftmengden. I programfasen er det forutsatt maks. 80 prosent samtidighet.
- Ved lite kjølebehov og lav samtidighet vil luftmengden i aggregatet gå vesentlig ned, påpeker Bård Føyen.
Utstyrt med kombibatterier
Bygget til Infotjenester, som er på ca. 6 000 kvadratmeter fordelt på fire etasjer, har fem ventilasjonssystemer. To er plassert i teknisk rom i plan en, mens tre er plassert i teknisk rom i plan fem. Varme og kjøling i bygget leveres av Østfold Energi som har bygd en lokal sentral som forsyner bygget til Infotjenester samt vitensenteret Inspiria, som er nærmeste nabo. Teknisk rom for denne sentralen er også plassert i Infotjenesters bygg.
Saken fortsetter under bildet:
A-MERKET: Infotjenesters bygg har et ventilasjonsanlegg som er dimensjonert og levert med tanke på energimerke A.
Det er plassert varmepumper utendørs på bakkeplan. Sammen med varmepumpene er det plassert en tørrkjøler som leverer frikjøling til Inspiria om vinteren. Byggets kjøle- og varmebehov dekkes av varmepumper luft/vann. Det er tatt utgangspunkt i at det ikke er behov for varme og kjøling samtidig.
- Når varmepumpene går i kjølefunksjon, vil det derfor ikke være tilgjengelig varme på radiatorene, forklarer Bård Føyen, som legger til at ventilasjonsaggregatene er utstyrt med kombibatterier for varme og kjøling.
Luftmengden økes
Tiluftstemperaturen blir regulert og tilpasset årstid og er lik i hele systemet. Bygget har vannbårent varmeanlegg basert på radiatorer.
Når det gjelder regulering, så er det utekompensert tilluftstemperatur, variabel luftmengde og trykkstyring.
Automatikkomponentene er plassert i aggregat og kanalnett innenfor teknisk rom.
I selve bygget fungerer det slik at når det registreres bevegelser i en sone, så økes luftmengden. Dette skjer ved at trykkventilene i KlimaTaket (YITs egen løsning) åpnet et spjeld. Ved kjølebehov øker luftmengden ytterligere. Ved varmebehov aktiveres radiatorventil.
Det er Asker Ventilasjon som har stått for blant annet innreguleringen av anlegget. Firmaet ble etablert i 2003 og utfører oppdrag både innenlands og utenlands. Asker Ventilasjon har også mange jobber i offshoresammenheng. Utgangspunktet er at Asker Ventilasjon utfører alle innreguleringsarbeider i henhold til proporsjonalmetoden. Det vil si at selve innreguleringsprotokollen skal kunne tolkes av ”alle”, også de som ikke har nevneverdige kunnskaper om innregulering og ventilasjon.
Faglig krevende
En av de som har jobbet med innreguleringen av det fremtidsrettede ventilasjonsanlegget fra Asker Ventilasjon er Mikael Hjalmarsson. Han sier til www.vvs-forum:
- Dette har vært en faglig stor utfordring og et av de vanskeligste oppdragene på lenge, men anlegget fungerer og vi er alle tilfredse med jobben som vi har gjort. Dette tilhører fremtiden.