Konferansen ble arrangert av BuildingSmart og holdt på  Radisson Blu Airport Hotel, Gardermoen. Kjell Ivar Bakkmoen, Fagansvarlig BIM, Prosjekt Nytt Østfoldsykehus fortalte under sitt foredrag at det nye Sykehuset Østfold skal bygges på Kalnes ved Sarpsborg og dekke ca. 270 000 innbyggere, og er budsjettert til fem milliarder kroner.

Det er klart at bygningsinformasjonsmodellering (BIM) skal benyttes til både planlegging, prosjektering, bygging, og også senere drift.

Alle fagområders tegninger samles i en sentral digital modell, blant annet for å få til et smidig samarbeid mellom blant annet VVS og elektro.

Under BIM-konferansen sa BIM-prosjektleder Kjell Ivar Bakkmoen ved prosjektet Nytt Østfoldsykehus at man ikke tror at entreprenørene er modne for å jobbe direkte mot den modellen sykehuset har.

Byggearbeidene skal ut på anbud om ikke så lenge, og prosjektledelsen opplever stor interesse for BIM blant potensielle kontraktsvinnere.

Sykehuset vurderer i stedet en strategi der entreprenøren leverer data til prosjektledelsen, nærmere bestemt prosjekteringsgruppen. Deretter vil prosjekteringsgruppen mate inn informasjonen i modellen.

– Det er mulig at flere entreprenører vil ha kompetanse nok, men vi tar ikke sjansen. Årsaken er at vi ikke ønsker å skremmer bort gode utbyggere som ennå ikke behersker BIM, uttalte Bakkmoen.

Med dette mener Sykehuset Østfold at de ikke vil si nei om en entreprenør eller underleverandør vil jobbe direkte mot modellen. Forutsetningen at det ikke er et krav å beherske BIM.

Det ble stilt spørsmål fra salen om hvordan håndtere en arbeidsprosess der totalentreprenøren ikke har ansvaret for arbeidstegningen.

– Totalentreprenøren skal ha det faglige ansvaret og prosjektledelsen ansvaret for modellen, sa Bakkmoen.

Sykehuset Østfold har 4700 medarbeidere. I dag er tjenestene lokalisert i Fredrikstad, Moss, Halden, Askim, Eidsberg og Sarpsborg.

Nytt østfoldsykehus blir stort. Moss og Kalnes får et samlet areal på hele 106 500 kvm, fordelt på ca. 82 500 kvm på Kalnes og 24 000 kvm i Moss.

Kalnes blir det største bygget i Østfold, større enn 12 fotballbaner!

Forprosjektrapporten som ligger til grunn for vedtaket i Helse Sør-Øst, beskriver et sykehus på Kalnes på hele 82 500 kvadratmeter. I tillegg beskrives ombygging, rehabilitering og nybygg av ca 10 000 kvadratmeter av i alt 24 000 kvadratmeter i Sykehuset Østfold Moss. Prislappen på det nye østfoldsykehuset er 5.090 milliarder, ut fra prisnivået i februar 2010.

På Kalnes blir det 3256 funksjonsrom og 551 tekniske rom. Mye er fastlagt i forprosjektet, men det er fortsatt mange detaljer som gjenstår. Innen 15. september 2011 skal alt være på plass.

Grupper med medarbeidere i Sykehuset Østfold jobber på tvers av fagfelt og avdelinger sammen med arkitekter og rådgivende ingeniører i byggprosjektet.

Miljøprogrammet for Kalnes setter høye krav til materialbruk, energibruk, energigjenvinning, forurensing, vannforbruk, avfall, transport, støy og inneklima.