Summert betyr dette at energiforbruket ved framtidige sykehus skal kunne reduseres med 50 prosent, uten at det går utover sykehusets primære oppgaver.
Nå er dette målet for et nytt, fireårig forskningsprosjekt. Bak prosjektet står Norconsult med åtte samarbeidspartnere innen forskning, næringsliv og helseforetak.
Rikshospitalet og Ahus har en energibruk på 400–500 kWh/m2 og er blant den mest energikrevende bygningsmassen i samfunnet, til tross for at disse er helt nye sykehus.
Trond Thorgeir Harsem i Norconsult påpeker at i forskriften Tek 2007 har sykehus det høyeste energirammekravet av alle bygningskategorier med 325 kWh/m2. Det er spesielt bygningsutforming som er vesentlig for energibruken.
– Noen reiser bygg som radiatorer, med stort energitap som resultat. Vi bør lære av eskimoene, bygningsutforming som igloer eller kuber gir stort volum i forhold til ytterflate. I prosjektet skal vi prøve å finne optimale løsninger med dette for øye og samtidig ivareta sykehusets primære helsefunksjoner, sier Harsem.
Prosjektet skal også ta for seg bygningskonstruksjon, isolasjon, vinduer og andre bygningsfysiske elementer. Videre skal alt utstyret som brukes i moderne sykehus gjennomgås.
– Ingen har stilt spørsmål ved energibruk og effekt knyttet til for eksempel MR- og CT-maskiner. Dette må en stille krav til. Hva slags oppvarming sykehuset har, og behovet for å varme opp ett sted og kjøle ned ett annet har også stor betydning.
Norge har i dag åtte millioner kvadratmeter helsebygg, og det er planlagt å bygge 650 000 m2 nye helsebygg de nærmeste årene