I fjor skrev vi at ” Bygghåndverkene glimret med sitt fravær på messen Utdanning & Yrke 2009.” Dessverre kan vi si det samme om årets utdanningsmesse i Oslo Spektrum. Årets messe var uansett en suksess, med nærmere 150 utdanningstilbud presentert på 110 stands. I fjor var det cirka 11 000 besøkende, og besøkstallet ser ut til å bli det samme i år. En stor del av utstillerne går igjen år etter år.

Det er knapt grenser for hva som tilbys av utdannelse. Siden denne messen retter seg mot utdannelse over nivå videregående skole, er det naturlig at ikke grunnleggende opplæring i bygghåndverksfagene er representert, men det er påfallende få tilbud som er relevant for VVS-faget. Hvorfor er det ingen som markedsfører muligheten til å bli rørlegger som voksen?

Her er selvfølgelig NTNU sterkt representert og det samme er Høgskolen i Oslo (HiO). Begge disse utdannet VVS-ingeniører. Av mer praksisrettet utdannelse var Fagskolene på Østlandet frempå og gjorde seg lekre med kurs i klima og miljø i bygg (KEM - klima, energi og miljø). De som utdannes her er sterkt etterspurt i markedet. Det samme er BIM-teknikere. Også Høgskolen i Telemark lokket med ingeniørutdannelse og teknologiske fag.

Og når du som messebesøkende ble himmelfallen av alle mulighetene, kunne du søke deg til Det Teologiske Menighetsfakultet. Men etter at VVS-forum avslørte at det er varmere i himmelen enn i helvete, er dette tilbudet ikke lenger så attraktivt.