Det ble benyttet BIM-teknologi i prosjektet. 32 representanter fra 17 bedrifter deltok på møtet. 

YIT har hatt ansvaret for rør og elektro og GK ventilasjon. Erfaringene med bruk av BIM er svært gode, og resultatet er blitt et bygg så å si uten omleggingsarbeid. Endringer ble rettet opp og justert underveis før utførelse. 

Hensikten med møtene er å involvere flere tekniske entreprenører, spesielt med fokus på små og mellomstore bedrifter, for å opparbeide kunnskap om hvordan utløse effektiviseringsgevinster gjennom riktig bruk av buildingSMART og BIM-teknologi. YIT og GK bidrar med kompetanse og erfaring fra Håkonsvernprosjektet. 

I forbindelse med sine fremtidige prosjekter, ønsker Forsvarsbygg å etablere en gruppe av tekniske entreprenører og rådgivere fra Vestlandet (Håkonsvern) og det sentrale Østlandsområdet (Sessvollmoen). Gruppene skal være ”Fyrtårnsbedrifter” i den videre prosessen.

Bakgrunnen for etableringen er å dele erfaringer om BIM-teknologien og skape et miljø hvor flere aktører kan tilegne seg denne kompetansen. Forsvarsbygg vil i den forbindelse holde møter og miniseminarer om BIM-teknologien for bygg- og anleggsbransjen. Bedriftene skal dessuten gis tilgang til relevant informasjon for selv å vurdere muligheter for effektiv bruk av buildingSMART og BIM i egen bedrift, og for å få oversikt over eksisterende og manglende verktøy og applikasjoner for praktisk utnyttelse av buildingSMART og BIM. 

Innovasjon Norge har lagt til rette for en finansieringsmodell, der små og mellomstore bedrifter kan søke om støtte på inntil 15 000 Euro per bedrift til BIM-teknologi.

Det er ingen tvil om at buildingSMART vil få stor innvirkning på informasjonsflyten i den norske bygg- og anleggsnæringen. Store byggherrer som Statsbygg og Forsvarsbygg signaliserer at de vil kreve buildingSMART som fremtidens samarbeidsform. BIM-teknologien skaper muligheter for mer effektiv samhandling mellom ulike aktører i byggeprosjektene. Enkelt sagt blir tegning erstattet av objektbaserte 3D-modeller.

- Bruk av digitale bygningsmodeller er i ferd med å bli en naturlig del av byggeprosessen, sier prosjektleder for ”fyrtårnbedrifter” Thor Nilsen i Norsk Teknologi.

Fra Norskteknologi.no