Rektor Terje Bogen viste ingen beskjedenhet da han uttalte skolens mål: Vi skal være best, vi skal være førstevalget for den som ønsker påfyll og etterutdanning.
Rektor Terje Bogen.
Hovedtemaene for arrangementet var fagskolens rolle i den fremtidige fagopplæring og hvorvidt fagskolene burde rette seg mer mot videregående skole, eller mer mot universiteter og høyskoler.
Skole og bedrift, foren eder som kompetansebyggere, det kan stå som et motto for innlegget til Rolf Jørn Karlsen, leder av det såkalte Karlsenutvalget. Dette utvalget har gjennomgått fag- og yrkesopplæringen og lagt frem en utredning med tittelen Fagopplæring for framtida. Der foreslår de nærmere 80 tiltak for at fremtidens arbeidstakere skal ha den kompetansen arbeidslivet etterspør.
Han fremhevet viktigheten av å trekke næringslivet inn i et livslangt læringsperspektiv, og etterlyste mer forskning på fag- og yrkesopplæring. Det må bli mer status i å forske på fag- og yrkesopplæring.
Kristin Clemet, daglig leder av Civita, og med erfaring fra jobben som undervisningsminister, var opptatt av at vi ikke måtte gjøre samme feil som ”hennes” regjering gjorde:
– Under krisen i 1989 sluset vi folk inn på universiteter og høyskoler, men det var ingen suksess. Vi å finne andre løsninger når vi nå rammes av finanskrisen. Det er tvert imot alltid behov for bedre fagopplæring, det vies for lite oppmerksomhet. Alle kan klatre i kunnskapens tre, men ikke alle skal klatre på de samme grenene.
Ole Bernt Thorvaldsen, seniorrådgiver NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) fremhevet fagopplæringens betydning i et kunnskapssamfunn, og påpekte at fagskolene er små miljøer.
– Det er en utfordring for kvalitet. Fagskolen har vært sett på som en del av den videregående skolen, ingen markedsfører fagskolene som en enhet.
Administrerende direktør Arne Malonæs i YIT representerte næringslivet på fagskoledagen. Han er et typisk eksempel på en bedrift som fagskolen retter seg mot, her med KEM-linjen (Klima, energi og miljø). YIT har 3 300 ansatte på 60 steder i Norge:
– Vi er lokalisert på de fleste steder og en del av lokalsamfunnenes utvikling. Vi har 400 lærlinger og 300 av våre ansatte har fagskole. Vi er i en sektor hvor mange begynner med fagbrev. Vi ser Fagskolen som bindeleddet mellom fagbrev og høyere utdannelse. Vi har spesialteknikere i flere fag, både som utførende, som prosjektledere og i administrasjonen. Påfyll er helt vesentlig for å henge med i svingene i fremtidens marked.
Om behovet for fagfolk sa Malonæs: Det trengs 200 milliarder kroner bare for å dekke etterslepet i offentlig vedlikehold. Der trengs det fagfolk, og da er det avgjørende for samfunnet at vi kan ta inn lærlinger. Men der svikter skolene, mener Malonæs:
– Gjennom mine sønner har jeg opplevde hvor elendig markedsføringen av fag er på ungdomsskolen. Der er det rådgivere som anbefaler elevene å velge fag som ikke lenger finnes!
– Det må skapes mer stolthet og status rundt fagene, det blir bare større behov for denne kompetansen.
Akkurat det kan bli et problem, for det krever mer enn bare gode skoler og gode lærere, det krever også at fagene tiltrekker seg de riktige menneskene:
– Kompetansekravet øker, men nivået på lærlingene er blitt dårligere, vi må bruke mye tid på å få dem på et akseptabelt nivå. Dessverre er det ofte holdningene som er problemet.
Gunnar Gundersen, Kirke-, undervisnings- og forskningskomiteen, Stortinget (H): I fremtiden vil alle jobber kreve høyere kompetanse enn i dag – det gjelder for hånden som for ånden. Derfor er jeg skeptisk til at det i fagskolesammenheng reklameres så mye med veien videre mot ingeniør.
Knut Even Lindsjøen, Oslo bystyre (SV), tok opp det faktum at det på nasjonal basis bare er 35 prosent av elevene på videregående skole som velger yrkesfag, for noen år siden var det 50 %.
– Vi kommer til å mangle fagfolk, men her har Oslo kommune en unik fordel i mulighetene til å utvikle samarbeid mellom skole og næringsliv.
I panelet var det enighet om at videregående skoles fagutdannelse ikke dekker morgendagens krav.
Det er betryggende å vite at rektor Terje Bogen og hans kolleger arbeider med saken.
Fagskoledagen på Fagskolen i Oslo samlet cirka 80 mennesker.
Bilde 4: Rolf Jørn Karlsen.
Tidligere oppslag om Fagskolen i Oslo og andre fagskoler på VVS-forum kan du laste ned her:
http://www.vvs-forum.no/fagskolen-i-oslo-har-inngaatt-samarbeid-med-norkjemi-as.4491799-84371.html
http://www.vvs-forum.no/fra-sofienberg-til-sveits.4494732-84371.html
http://www.vvs-forum.no/risloekka-kompetansesenter-gjennom-i-bystyret.4529054-84371.html
http://www.vvs-forum.no/-jeg-har-vokst-baade-faglig-og-sosialt.4553624-84371.html
http://www.vvs-forum.no/bim-det-eneste-som-gjelder.4555769-84371.html
http://www.vvs-forum.no/alt-vel-i-hurum.4494736-84371.html
http://www.vvs-forum.no/rekordsoekning-til-kem-studiet-paa-fagskolen-i-oslo.4505339-84371.html
http://www.vvs-forum.no/etterspurte-kandidater-fra-soerlandets-fagskole.4488309-84371.html
http://www.vvs-forum.no/et-krevende-studium.4556170-84371.html
http://www.vvs-forum.no/nytt-utdanningstilbud.4482628-84371.html
http://www.vvs-forum.no/roerleggerkandidater-klare-for-yrkes-nm.4517435-84371.html
Karlsenrapporten kan lastes ned herfra:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/pressesenter/pressemeldinger/2008/fagopplaring-for-framtida-flere-skal-lar.html?id=532150