AF Energi & Miljøteknikk er en del av AF Gruppen, som omsetter for mer enn fem og en halv milliard kroner og har 2000 ansatte i Norge, Sverige og Polen. Nå bygger de nytt hovedkvarter til seg selv, og det har gitt et interessant møte med byggherrens prioriteringer, forteller Tor Olsen:
– Det er AF som bygger den S-formede blokken ved Valle Hovin. Vi, altså divisjon energi og miljø, så på planene og sa at huset ville bruke for mye energi. Vi begynte å planlegge tiltak. Men så ble huset solgt til DnB NOR. Siden det ikke var de som ville bli sittende igjen med energiregningen, så de ingen gevinst i å legge ut 10 millioner kroner for å halvere energikostnaden. Vi ønsket imidlertid å ha et energieffektivt bygg og fant en ordning med lånefinansiering som betales over driften.
Tor Olsen har lang erfaring med energieffektivisering. Det var han som i sin tid planla energisentralen i Nydalen, og har stått for mange store energispareprosjekter i Olav Thon Gruppen.
– På Romerikssenteret på Kløfta målte vi strømforbruket i alle ventilasjonsanleggene og så at strømforbruket steg om natten. Det skyldtes at senteret har luftbåren varme. Når lyset slukket ble det mindre internlast, og ventilasjonsanlegget skrudde opp varmen. Vi satte inn omluftsspjeld for natten, og reduserte nattetemperaturen med to grader. Tiltakene der har redusert strømforbruket med cirka 50 prosent, fra cirka 2 millioner til cirka 1 million kilowattimer i året.
– Har du noen ideer om hvordan man gjøre tingene bedre, for eksempel i kontorbygg?
– Det er høyt prioritert å komme bort fra oljefyring og elektrisk oppvarming. I praksis betyr farvel til elektrisiteten at man har et vannbærende anlegg, noe mange kvier seg for å investere i. Etter min mening er det imidlertid mulig å få et tilfredsstillende radiatoranlegg med en investering på cirka 250 kroner per kvadratmeter, det er omtrent som elektrisitet. Problemet i dag er at vi bygger altfor kompliserte vannbærende systemer, for ”slik har vi alltid gjort det”. Det er ikke lenger nødvendig med en radiator under hvert vindu, med gode vinduer er det ikke noe problem med kaldras.
– AF Energi & Energi arbeider på ettermarkedet, og det er tankevekkende å se hvor mange ett år gamle bygg som trenger enøktiltak. Nå har vi en avtale med ENOVA om at vi skal gjennomgå AFs byggekontrakter for å se hva som kan gjøres bedre på energisiden. Vi håper å få til en rammeavtale – da blir AF det første konsernet som konsekvent bygger energieffektivt, opplyser teknisk direktør Tor Olsen i AF Energi & Miljøteknikk.