Et samarbeid mellom selskapene gir de beste forutsetninger for utvikling av fremtidig, banebrytende teknologi. Med utfyllende kompetanse på brukerbehov og teknologiske muligheter er ambisjonen å utvikle teknologiske løsninger som bidrar til å utvinne mer effektiv og miljøvennlig produksjon.
Strategisk fokus
Siemens er en leverandør for Statoil på en rekke områder som spenner fra automasjonsteknologi til offshore vindparker. Selskapene har allerede prosjekter hvor de samarbeider om teknologiutvikling, men partene ønsker nå å satse ytterligere på et slikt samarbeid gjennom en strukturert ramme for utviklingen. Samarbeidsavtalen omfatter teknologisk forskning og utvikling, og sikrer strategisk fokus hos begge partner, samt enklere oppstart av nye prosjekter.
- Vår ambisjon er å lede teknologiutviklingen innen energisektoren, og da er det av avgjørende betydning å ha et strategisk, langsiktig samarbeid med en av de aller viktigste aktørene i denne bransjen, sier Nils Klippenberg, strategidirektør og globalt kundeansvarlig i Siemens.
Store fremtidsmuligheter
Teknologisamarbeidet starter opp innen områdene vindkraft, undervannsteknologi, elektrisk teknologi og energieffektivisering fordi det ligger store fremtidsmuligheter innen disse områdene.
Verdens første flytende havvindmølle, Hywind, er et eksempel på et samarbeidsprosjekt mellom blant andre Statoil og Siemens som har vakt stor internasjonaloppmerksomhet, både for de teknologiske løsningene og for evnen til å realisere nytenkende ideer.
Statoil har tilsvarende strategisk teknologisamarbeid med noen få andre leverandører.
Sterkt forskningsmiljø
Statoil bruker årlig 2,2 milliarder kroner på forskning. Om lag halvparten av midlene brukes eksternt. Siemens har verdens største portefølje innen miljøteknologi og bruker om lag 31,5 milliarder kroner, eller fem prosent av inntektene, på forskning og utvikling. Halvparten av midlene går til energi og miljø.