Dette sier teknisk sjef, divisjon vest, i Sweco Norge AS, Jon-Viking Thunes til www. vvs-forum.no. Samtidig påpeker Thunes at det er nødvendig med et stramt regelverk i bunnen. I tillegg må bransjen være kompetent og gi de riktige rådene.
- Det handler om opplysning, kompetansebygging og kunnskapsdeling i alle ledd, sier Jon-Viking Thunes.
En hver endring er i utgangspunket krevende og til dels smertefull. Det å få en hel bransje til å tenke nytt og annerledes byr på utfordringer. Det at endringshastigheten i seg selv også er stor bidrar til at jobben som skal og må gjøres blir ytterligere vanskelig.
Forutsigbarhet viktig
- I et kapital- og markedsorientert system som vårt vil pengestrømmen alltid gå mot der fortjenestemarginene, sett opp mot en risikovurdering, fremstår som mest attraktive. Ut fra dette er det flere forhold som er spesielt viktige for å klare og styre en positiv vekst og utvikling i riktig retning i en bransje som bygg og anlegg, mener Thunes.
Jon-Viking Thunes påpeker at det er viktig med forutsigbarhet i rammebetingelsene. Det bidrar nemlig til å redusere risikoen og han nevner videre at RIF- Rådgivende Ingeniørers Forening – av den grunn har dette som ett av sine primære satsingsområder.
- Forskrifter som bidrar til et riktig og fremtidsrettet faglig ambisjonsnivå i prosjektene vil sammen med lover og regler kunne sikre likebehandling og rettferdighet være en forutsetning. I tillegg til dette vil det være nødvendig med økonomiske incentiver, spesielt i en overgangsfase, som bidrar til å gjøre det økonomisk interessant å bevege prosjektet i riktig retning.
God ENOVA-ordning
- Men selv om endringshastigheten på sett og vis er høy, så er vel forutsigbarheten ganske stor?
- Stor endringshastighet vet vi er krevende, men når det gjelder forskriftene (TEK) så er det korrekt at endringene i forskriftsnivået flagges lang tid i forveien. Vi kjenner EU-målsettingene og vet hva norske myndigheter har sagt, så vi kan med rimelig grad av sikkerhet forutse hva som kommer de nærmeste årene. Ut fra dette har ENOVA opprettet en ordning som gir støttenivå på ca. 40 prosent av dokumenterte merkostnader, dersom man bygger bedre enn det gjeldende TEK krever. Dette ser jeg på som svært positivt og ordningen gjør det økonomisk attraktivt for flere å bygge bedre og mer fremtidsrettet. Vi registrerer også at flere og flere av de store, profesjonelle byggherrene oppdager at det er økonomisk interessant å bygge bedre enn det forskriftskravene tilsier.
Teknisk sjef Jon-Viking Thunes understreker overfor www. vvs-forum.no at man i større grad vil være avhengig av kompetente rådgivermiljøer, som er i stand til å utarbeide gode teknisk-økonomiske beregninger i prosjektene.
Må i førersetet
- Vi i Sweco bruker mye ressurser på nettopp dette og personlig er jeg av den oppfatning at rådgiverne må være i førersetet med sin flerfaglige kompetanse og helhetsforståelse. Vi må bidra til å kvitte oss med en del myter om at det koster for mye å bygge energiriktig. For de fleste som klarer å se drift og investering under ett, vil det nemlig være mulig å vise at det faktisk lønner seg økonomisk å bygge etter fremtidens krav. Det å legge seg på dagens forskriftsnivå for et bygg som skal leve i minst 30-60 år er ikke smart.
Thunes påpeker også at det vil i sin natur være vanskelig for offentlige forskrifter å ligge så langt i forkant at de i seg selv setter standarden for morgendagens bygg. Han utdyper:
- En så offensiv forskriftsskjerpelse ville ikke være verken ansvarlig eller tjenlig. Det som imidlertid i større grad burde vært prioritert fra myndighetenes side var å ta juksemakerne og de som ikke følger regelverket. Her har myndighetene vært altfor slappe og det har igjen vært en vesentlig bidragsyter til den dårlige holdningen som dessverre finnes i deler av bransjen i dag. Vi komme dette til livs og myndighetene spiller selvsagt en viktig nøkkelrolle her.
Passivhuskrav kan gjerne komme tidligere
- Hva med innføringen av passivhusnivå og forskrifter knyttet til dette? Kommer kravene for tidlig?
- Jeg har ingenting i mot at vi får forskriftskrav tidligere enn annonsert. Teknologien er for så vidt velkjent, men samtidig med dette må vi mer trykk på utviklingen av løsninger som sikrer at vi klarer å få ned internlastene i byggene våre. Med dette mener jeg at varmeavgivelse fra lys, IT og utstyr må ned. Det vil være nødvendig å få akseptabel kjølelaster, for dette krever jo også betydelige energimengder, avslutter Jon-Viking Tunes.