Det var Justis- og politidepartementet ved Domstoladministrasjonen ga Statsbygg oppgaven med å bygge nye Gulating lagmannsrett. Bakgrunnen er økt arealbehov for tingretten og lagmannsretten i Bergen.

Byggestart var i januar 2009, og allerede 15. august i år flyttet lagmannsretten inn i nytt bygg. I dag er det offisiell åpning.

Gulating lagmannsrett er den nest største ankedomstolen i Norge med 34 dommere, administrasjonssjef og 20 saksbehandlere.

Planleggingen av den nye lagmannsretten har tatt lang tid. Justisdepartementet avgjorde allerede i 1998 at Gulating lagmannsrett skulle flyttes til et nytt bygg. I 2001 fikk Staten opsjonsavtale med Bergen kommune om kjøp av ei tomt ved sida av Bergen rådhus. Samme år ble romprogram for det nye bygget godkjent av departementet. En internasjonal arkitektkonkurranse ble holdt i 2003. Arkitektfirmaet Østgaard ved arkitekt Terje Grønmo vant med utkastet "Mekling".

Prosjekteringa av bygget gikk frem til 2006, da byggesaka ble stanset på grunn av manglande løyvinger over Statsbudsjettet. Løyving til nybygget ble gitt i Statsbudsjettet for 2009.

Det nye bygget er på seks etasjer pluss kjeller og har eet samlet areal på cirka 7450 kvadratmeter med syv nye og moderne rettssaler i tillegg til kontorlokaler.

Prosjektleder i Statsbygg, Ozren Lozo, er svært fornøyd med samarbeidet med lagmannsretten, og mener at prosjektet har nådd målet som ble satt.

Prosjektet har en kostnadsramme på 502 millionar kroner.

Gulating lagmannsrett ligger sentralt i Bergen sentrum ved siden av Rådhuset. Bygningen blir på seks etasjar pluss kjeller og får et samlet areal på cirka 7450 kvadratmeter. Gulating lagmannsrett vil inneholde syv nye og moderne rettssaler i tillegg til kontorlokaler.

Prosjektet har vært organisert som byggherrestyrte sideentrepriser, med cirka 10 entrepriser.

Oppdragsgiver Justis- og politidepartmentet ved
Domstoladministrasjonen
Prosjektering Se prosjekteringsgruppe
Byggested Bergen
Brutto bygningsareal ca. 7450 kvm
Miljø Les mer.
Byggestart / Ferdigstilling sommar 2009 / sommar 2011
Status Ferdigstilt
Kostnadsramme 502,9 mill. kr. (prisnivå 01.07.2011)
Prosjektnummer 99002
Prosjektleder Ozren Lozo

Klikk på bildet under for STORT FORMAT (5491x3266 pix):