Det er Pareto Securities som har gjennomført en analyse av avkastning og soliditet i fjernvarmebransjen i oppdrag fra Enova. Det er regnskapsårene 2009 og 2010 som er lagt til grunn for analysen. Analysen fokuserer på et representativt utvalg av fjernvarmeselskaper. Til sammen er 26 bedrifter analysert. Til ammen leverer disse selskapene ca. 80 prosent av all fjernvarme her i landet.
Kald vinter hjalp
Analysen viser at de store selskapene leverer bedre avkastning enn de små. Et særtrekk ved bransjen er at den r dominert av noen få, men store aktører. Mange nye er imidlertid på vei inn og det foretas til dels store investeringer.
I 2009 ble det investert for tre milliarder kroner. I 2010 var totalkapitalrentabiliteten fem prosent, mens halvparten av selskapene hadde en avkastning på kun fire prosent. Det er noe bedre resultater i 2010 enn i 2009 på grunn av den lagvarige kuldeperioden vi hadde. Det førte til gode priser på fjernvarme. Bokført egenkapital er på 35 prosent de tre siste årene.
Det er vanskelig å foreta direkte sammenligninger i bransjen og med andre bransjer siden det er en bransje i modning. Det er først om fem-seks år at forutsetningene for å sammenligne med for eksempel kraftbransjen er relevant, for da er fjernvarmenettet bedre utviklet.
Dårlig likviditet
I følge analysen til Pareto Securities så er det kun Mo Fjernvarme som har utbetalt utbytte. Det var i 2008 og utbytte utgjorde 33 prosent av årsresultatet. Dette anlegget har vært i drift i 12 år. Analysen tar ikke opp i seg eventuelle konsernbidrag og lån fra morselskaper.
Likviditetsgraden i fjernvarmeselskapene er lav. Median ligger på 1,1 og det er generelt noe for dårlig ut fra vanlig praksis.
Det er langsiktig gjeld som er den største finansieringsposten, men annen kortsiktig gjeld og egenkapital er også betydelig. Varige driftsmidler er den største eiendelsposten. Dette er som ventet siden selskapene eier både produksjonssentral og fjernvarmenett.