Rapporten "Energibruk i bygninger i et bærekraftig perspektiv" beskriver hvilken kunnskap prosjekteringsfagene bør ha for å oppnå optimal energieffektivitet innen bygg og anlegg. Rapportens intensjon er å legge til rette for en målrettet kunnskapsoppbygging i de ulike bransjene innen energireduksjon og byggerier.
Rapporten innleder med at vi står foran store utfordringer når det gjelder å energieffektivisere eksisterende og ny bygningsmasse i Norge. I tillegg stilles det strenge krav til en rekke andre forhold, blant annet universell utforming, inneklima, sikkerhet og økonomi. For at tiltakene rundt energieffektivisering skal bli bærekraftige må kompetansen om energibruk i bygninger settes i relasjon til bærekraftig bygging.
- Innholdet i rapporten viktig, derfor går Arkitektbedriftene umiddelbart i gang med kompetanseutviklingen på dette området for arkitektbransjen, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene.
Rapporten er et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Arkitektbedriftene i Norge og Norske arkitekters landsforbund. Prosjektets leder har vært Anders Johan Almås i Multiconsult. Arkitektbedriftenes representanter i prosjektet har vært sivilarkitekt Margrethe Maisey i ØKAW Arkitekter og fagsjef Trond Kanstad i Arkitektbedriftene.
Temaet for arbeidet er energibruk i bygninger i et bærekraftig perspektiv. Målet for prosjektet har vært å utvikle en kompetanseplan for prosjekteringsfagene for 2011-2017, samt stimulere til utvikling av ulike kompetanseprogram for byggenæringen. Prosjektet er finansiert gjennom byggenæringens lavenergiprogram, som også har medvirket i arbeidet.
- Kompetanserapporten har blitt en tverrfaglig "plukkliste" for samtlige prosjekteringsfaglige, hva de må ha fokus på for å imøtekomme kravene som er en konsekvens av myndighetenes energimål for 2017-2020, sier Margrethe Maisey.
Kompetansekrav beskrives for følgende fagtema:
1. Energi i relasjon til bærekraftig bygging
2. Energikrav i lover, forskrifter, standarder og veiledere
3. Energi i prosess (tverrfaglig prosjektering, bygging, drift og bruk)
4. Bygningsutforming og plassering
5. Bygningsfysikk, bygningskropp og materialer
6. Energisystem, energikilder og energiforedling (produksjon)
7. Tekniske systemer og teknisk utstyr
8. Energibruk for ulike bygningstyper
9. Spesielt for eksisterende bygninger
10. Spesielt for bevaringsverdige bygninger
Last ned hele kompetanseplanen