Jeg tror ikke deres konklusjoner er helt ubegrunnet, og velger derfor å ha tiltro til deres vurderinger.

Det som er mitt hovedanliggende er dog det forebyggende arbeidet. Siden det er så stor diskusjon og tvil om forskjellige metoder for å drepe legionella bør det nok med fordel settes et større fokus på forebyggende arbeid. Det er klare anbefalinger fra Folkehelsa hvordan rørsystemer skal konstrueres for å minimere risikoen for dannelse av biofilm. Ett av hovedtemaene er at det ikke bør være rørstrekninger som ikke er i bruk med stagnert vann, og heller ingen dødlommer generelt.

Ved å benytte rørsystemene JRG Sanipex® (rør-i-rør) og JRG Sanipex MT® vil man oppnå skjøter mellom rør og kuplinger helt uten dødlommer. Dette er kuplingsteknikk som har eksistert siden 1987, og er helt unik i sin oppbygging. Konsekvensen er at vannet strømmer helt fritt mellom rør og kupling, det er ingen innsnevring overhodet (full-flow). Dette fører til at det ikke skapes noe turbulens med stagnasjon av vannet, samt at det ikke er noe rom for dannelse av biofilm, slik det f. eks. er der hvor det benyttes innstikkhylser (fig. 1).

Saken fortsetter under bildet:

 


Fig. 1

Man får naturligvis andre fordeler også. Det blir mindre støy grunnet dette, samt ett betydelig lavere trykkfall. Summen er at det i mange tilfeller kan benyttes en mindre rørdimensjon enn hva som foreskrives. Dette er både prismessig gunstig, og ikke minst både vann- og energibesparende.

Relaterte artikler:
Sjokkoppvarming løser ikke legionella
”IRIS i Stavanger tar feil om legionella og sjokkoppvarming”
Sjokkoppvarming løser legionellaproblemer! Eirik Ask i Unilabs uenig med IRIS: