- Det er beklagelig at kommunene har fått kunnskap og råd fra Folkehelseinstituttet som ikke er faglig holdbare. Det er ikke godt nok. Vi har trodd at retningslinjene er faglig fundert og investert deretter. At Stavanger kommune nå har gått til forskning på dette er prisverdig, men jeg forventer at Folkehelseinstituttet har bedre dokumentasjon når de gir råd, sier varaordfører i Stavanger Bjørg Tysdal Moe til Stavanger Aftenblad.
- Det er bevist at sjokkoppvarmingen ikke virker. Denne kunnskapen bør få konsekvenser for hele Norge, sier helsesjef Egil Bjørløw i Stavanger, til samme avis.
Han er ikke i tvil om at forskningsresultatene fra Stavanger kommune og IRIS (International Research Institute of Stavanger vil føre til nye nasjonale føringer.
Det var ifølge Stavanger Aftenblad at kommunens egne folk fikk mistanke om at sjokkoppvarming ikke fungerte, selv om de gjennomspylte dusjanlegg.
Gjennom flere år har kommunen tatt prøver og fant ikke sammenheng mellom prøveresultat og sjokkoppvarming. Dette har kostet Stavanger mye penger, hvert år. Nå sparer kommunen mellom 10 og 15 millioner kroner ved ikke å følge Folkeinstituttets veiledning.
I 2001 kom et legionella-utbrudd i Stavanger, og det samme skjedde i Sarpsborg og Fredrikstad i 2005. Da etablerte Helse- og omsorgsdepartementet en prosjektgruppe som fikk i oppdrag å foreta en grundig gjennomgang av gjeldende regelverk og tilsynsordning, og komme med forslag til permanente tiltak for å begrense smitteoverføring av Legionella i Norge.
I kjølvannet av dette kom "Vannrapport 115 Forebygging av legionella - en veileder" fra Folkeinstituttet. Det er denne kommunene stort sett følger idag.
Veiledningen er skrevet av Nasjonalt folkehelseinstitutt for kommunehelsetjenesten, som skal føre tilsyn med innretninger som kan spre legionellaaerosoler, og for eiere og driftsansvarlige for innretninger som kan spre legionellasmitte. Veiledningen er omfattende, og leseren vil finne at samme tema vil kunne være gjentatt i flere kapitler som omtaler ulike anlegg. Hensikten med dette er å gjøre viktig informasjon lettere tilgjengelig. Avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet, Avdeling for bakteriologi og infeksjonsimmunologi og sentrale aktører innen industri og VVS-bransjen bidro til å skrive veiledningen.
Nå anbefaler helsesjef Egil Bjørløw i Stavanger at denne veiledningen blir endret.
Har du Tips til VVS-Forum?
GI DIN KOMMENTAR HER: