- 50.000 merkede boliger betyr at mellom to og tre hundre boligeiere energimerker hver dag. Vi er godt fornøyd med at så mange følger opp denne nye ordningen som setter energibruk på dagsorden i eiendomsmarkedet, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Snittkarakteren for de energimerkede boligene er E med oransje oppvarmingskarakter. Til sammenlikning vil et nytt hus normalt få C. Oransje oppvarmingskarakter betyr at gjennomsnittsboligen har elektrisk oppvarming og lukket vedovn.

- Vi oppfordrer alle som skal kjøpe eller leie til å etterspørre energiattesten. Den sier noe om bygningens kvalitet og driftskostnader. Med de strømprisene vi ser nå i vinter er det mye å spare på å bo i en energieffektiv bolig fremfor en som havner lengre ned på skalaen, uttaler Aas.

Karakterskalaen har rom for de som vil strekke seg langt og oppnå de beste karakterene når man skal bygge nytt. Dette krever litt planlegging, men man kan spare betydelig på driftsutgiftene til energi.

President Ole Øyvind Moen i Norges TakseringsForbund mener at karakterskalaen foreløpig ikke reflekteres i prisen når en bolig selges.

- Folk er mest opptatt av beliggenhet og detaljer ved boligen og glemmer den enorme forskjellen som kan være i energikostnader mellom to ellers like boliger, sier han.

Ifølge Norges TakseringsForbund øker teknisk verdi med rundt 100 000 kroner for hver karakter du går opp på energimerkeskalaen.

- Det betyr at du kan gjøre gode kjøp blant hus med høy merking i og med at dette ennå ikke tas hensyn til i markedsprisen, uttaler Moen.

Yrkesbygg
Rundt 1700 yrkesbygg ble energimerket i 2010. For disse var snittkarakteren D med oransje oppvarmingskarakter. Antallet energimerkede yrkesbygg er noe under det NVE hadde håpet på, men statistikken viser vekst.

Energimerking av yrkesbygg er en litt tyngre prosess enn energimerking av boliger, og det er derfor naturlig at utviklingen innen yrkesbygg går litt saktere. Mange profesjonelle byggeiere har imidlertid fått øynene opp for at det ligger penger i å satse på god energistandard.

- Vi får rapporter fra bransjen som tyder på at mange byggeiere har engasjert energifaglig kompetanse og er godt i gang med energimerkearbeidet. Det er ingen grunn til å vente med å tenke energieffektivitet, understreker Agnar Aas.