30 tverrfaglige norske og internasjonale team har kjempet om dette spennende byutviklings-prosjektet. COWI nådde helt til topps og ble ett av fire team som fikk oppdraget med å utvikle Brøsetområdet, ett av få ubebygde områder sentralt i Trondheim.

Allerede i forrige uke presenterte fire høyt kvalifiserte team sine versjoner av den klimanøytrale bydelen, Landskapsarkitekt Kathrine Strøm Brattli presenterte team COWIs forslag. Presentasjonene ble gjort i Trondheims nyeste storstue, Rockheim, foran et bredt sammensatt publikum fra privat og offentlig sektor. Politikere og andre representanter fra Trondheim kommune, fag- og forskningsmiljøer, arkitekter og ingeniører av ymse fagområder, og, ikke minst en jury, var blant de som fulgte nøye med.

Kathrine Strøm Brattli forteller at ifølge COWIs team skal den klimanøytrale bydelen på Brøset baseres på prinsipper om å dekke daglige behov lokalt, ta i bruk grønn teknologi og tenke helhetlig på miljø, det sosiale og økonomi. Forslaget viser at gamle Reitgjerde forandres til et attraktivt byområde med stor variasjon av boligtyper og boligstørrelser. Et blågrønt triangel skaper en rundtur på 2 km inne i området, langs de to bekkedragene er det lagt til rette for trening, promenering, fisking, bålbrenning og parsellhager. I skjæringspunktet mellom de gamle og de nye byggene ligger torget. Det vil blant annet gi rom for en dagligvarebutikk og en flerbruksskole som også kan være et sted for idrettsforeninger, offentlig bibliotek, kokkeskole, kafé og lokaler for musikkøving. Strøm Brattli understreker at COWI-teamet planlegger en bydel der en klimanøytral livsstil kan være et alternativ for folk flest.

Det er Trondheim kommune i samarbeid med forskningsmiljøene ved NTNU/ SINTEF. Målsettingen er å avdekke klimautfordringene i alle stadier i planleggingen, utbyggingen og driftsfasen, samt utvikle verktøy for å implementere klimamål på en helhetlig måte. Forskningsprosjektet skal utvikle tverrfaglig kunnskap og forståelse for sammenhengen mellom kultur, livsstil, boformer og klimanøytralitet.

COWIs team består av landskapsarkitekter, arkitekter, bygningsingeniører, transportplanleggere, energikonsulenter, vannrådgivere, kollektivtransportplanleggere, sosialøkonomer, avfallseksperter og de nye Cradle-to-Cradle rådgiverne i COWI.

-Å delta i dette pilotprosjektet gir oss en unik mulighet til å utvikle vår egen kompetanse, faglig og sosialt. Internt i COWI og i samhandling med de andre deltakerne, ikke minst oppdragsgiver og forskningsmiljøene. COWI får en arena til å utvikle medarbeidere innen bærekraftig by- og boligutvikling, på tvers av fag og landegrenser. Vi ser for oss en konseptuell prosess, med rom til og utforske et bredt spekter av muligheter innen alle spesialistområdene, sier begeistrede prosjektledere for COWI, Berit Børte og Kathrine Strøm Brattli. Som gir honnør til Trondheim kommune for å ha lagt opp til en motiverende arbeidsform hvor alle deltakerne kan lære av hverandre.

Utviklingen av en klimanøytral bydel på Brøset er en del av Framtidens byer; et samarbeidsprosjekt mellom de største byene og staten for å utvikle byer med lavest mulig klimagas¬sutslipp, gode bymiljøer og sunne levekår.

Teknologiske og sosiale problemstillinger knyttet opp til hvordan vi bor og lever skal diskuteres for å redusere utslippene dramatisk. Prosjektet er organisert i fire innsatsområder: Arealbruk og transport, energibruk i bygninger, forbruksmønster og avfall, og tilpasning til klimaendringer.

Parallelloppdraget startet i oktober 2010, med endelig innlevering 21. januar 2011.

Les også Klimanøytral bydel i Trondheim