Norske bønder og skogeiere står ovenfor nye muligheter når de retter blikket mot bioenergi. Energigården i Brandbu har lenge satt fokus på nettopp egenforsyning av bioenergi i landbruket, og kjører kurs om emnet.

Det viktigste man gjør, og første man gjør, er å planlegge og kartlegge varmebehovet. Dette er første bud i kursopplegget. Så skal man se på hvilke biobrensel som kan være aktuelt, ikke minst ut fra hva gården selv kan produsere.

- Man må regne på hva man kan få ut av et bioenergianlegg. De fleste vil nok bli bli overrasket over hvor mye man kan spare i forhold til oljefyring. Men dette forutsetter god planlegging og at anlegget bygges slik at hele produksjonskjeden henger i hop, sier Erik Eid Holhe, mannen bak Energigården i Brandbu, til VVS-Forum.

Han fastslår at det er store investeringer i et bioenergianlegg, og da er det viktig at man har satt opp et komplett anlegg av god kvalitet som ikke gir stopp når det er satt i drift. Valg av anlegg må også henge sammen med de råvarene man har tilgang til. Alt dette er viktig å regne gjennom, også lage en gjennomarbeidet kalkyle.

- Et godt råd er at man ikke sparer på automatikken på flishånteringsanlegget. Og at man investerer i en stor nok akkumulator, velger riktig dimmensjon på rør, og sørger for å bruke god nok isolasjon, sier han.

Tørkeanlegget på 100 m2 som Energigården har bygget – og som brukes som visningsanlegg under kurs - har solfangere som produserer varmluft. Deretter blåses denne lufta opp gjennom perforerte stålplater i gulvet. Her ligger lageret av flis som skal brennes. Det kan være opp mot 2 meter flis, og denne tørker i løpet av 4-5 dager.

Flissiloen har volum på 40 m3, og når denne er fylt opp er det nok flis til å produsere 30 000 kWh varme.

Dagskurset på Energigården gir innsikt i planlegging, økonomi, kontrakt om levering av fyringsanlegg, bygging, drift og råvarer.

- Du skal i prinsippet kunne sitte på Kanarøyene og styre, sier Hohle for å spisse poenget med at et anlegg skal gå uten fysisk pass og sørge for nødvendig energi på en bondegård selv når Kong Vinter ligger over landet.

- Mange anlegg har i dag sms-varsling som gir beskjed om etterfylling av flis, tid for vedlikehold etc, sier Hohle .