Nordmenn venter med å fase ut oljefyren når de pusser opp, selv om fordelene er mange. Det kan koste mye å fjerne tanken og bytte ut oljefyren med klimavennlige oppvarmingsløsninger som varmepumper, pellets og vedfyrte ildsteder og solfangere. Men investeringen betaler seg over tid, skriver Aftenposten.

Myndighetene har problemer med å få fart på utfasing av oljefyrer. Målet er at minimum 40 prosent av nye- og rehabiliterte boliger skal dekke sitt oppvarmingsbehov gjennom ikke fossilt brensel.

En undersøkelse blant 517 rørleggerbedrifter innen Norske Rørleggerbedrifters Landsforening viser at det ikke er særlig fart i utskiftingen av gamle oljefyrer.

Svarene fra rørleggerne som gjør hovedjobben med utskiftninger viser at nær halvparten (48 prosent) av nye boliger får oppvarmingsløsninger med vannbårne systemer. Andelen for boliger som rehabiliteres er 28 prosent. Andelen boliger med vannbåren varme har falt litt det siste året. Undersøkelsen er gjennomført av Prognosesenteret på vegne av Enova.

Oslo kommune har som mål å få fjernet samtlige oljefyrer i byen innen 2020. Derfor gir Enøketaten tilskudd og lån til å bytte ut olje med fornybar energi i hus, borettslag eller næringsbygg. Flere kommuner har egne støtteordninger.
For hele landet er det Olje- og energidepartementets statsforetak Enova som styrer statens tilskuddsordninger. Har du planer om alternativ oppvarming og elektrisitetssparing, kan du få pengestøtte med inntil 20 prosent av dokumenterte kostnader, opptil et maksimalt støttebeløp.

Gamle, vannbårne oppvarmingssystemer fyres gjerne med olje eller parafin. Det er både dyrt og miljøfiendtlig.
I oktober lanserte Naturvernforbundet nettstedet oljefri.no i samarbeid med Oslo kommune. Nettsiden er aktuell også for innbyggere andre steder. I løpet av den første måneden tjenesten var på luften, bestilte 74 bolig- og byggeiere i Oslo tilbud på utskiftning av oljefyr og installering av klimavennlig varme.

Les artikkelen på Aftenposten.no