Dette forteller Karen Bruusgaard som er prosjektleder for utfasing av oljefyringsanlegg i Undervisningsbygg.
Planen er at alle osloskoler skal fyre med fornybar energi innen 2012. Uranienborg skole er den første skolen som nå varmes opp av biofyringsolje. Biofyringsoljen som Undervisninsgbygg har gått til innkjøp av er en fornybar energikilde basert på resirkulerte biooljer, og er en blanding av animalsk fett og plantefett.
- Det er faktisk ganske enkelt å konvertere til biofyringsolje, forteller driftsingeniør i Undervisningsbygg, Jan-Egil Blix:
- Det vi har gjort er å tømme og vaske tanken og rørene som leder inn til fyringskjelen. Vi har også skiftet ut oljeslanger og filter. Vi har i tillegg pusset opp fyringsrommet, nå skinner det av vegger og tak!
Selv om det er forholdsvis enkelt å konvertere til biofyringsolje betyr ikke det at alle skoler kan få det. Karen forteller at det er to årsaker til akkurat det:
- Biofyringsolje er ikke den billigste energikilden på lang sikt; oppvarming med for eksempel pellets vil føre til større reduksjoner av fyringskostnadene enn om man velger biofyringsolje alene. Biofyingsolje er dessverre dyrere enn fossil olje, forteller hun.
Uranienborg skole er foreløpig den eneste skolen i Oslo som varmes opp av kun biofyringsolje, men flere skoler skal i tiden fremover varmes opp på samme måte:
- Vi vurderer hver enkelt skole og ser hvilken løsning som egner seg best. Vi vurderer ut i fra tilgjengelig utomhusarealer, grunnforhold, samt alder og størrelse på eksisterende olje- og elkjeler.
Saken fortsetter under bildet.
Karen Bruusgaard er prosjektleder for utfasing av oljefyringsanlegg i Undervisningsbygg. Fyringsrommet på Uranienborg skole er pusset opp og nå varmes skolen opp av kun biofyringsolje.
Foto: Undervisningsbygg
Miljøvennlig vaktmester
Anders Kanten jobber som vaktmester ved Uranienborg skole og sier han synes biofyringsvarme er et godt alternativ til oppvarming:
Biofyringsvarme er 100 % naturlig og veldig miljøvennlig, sier vaktmesteren. Han legger imidlertid til at temperaturen i tankrommet ikke bør være under 15 grader. Han har satt opp døren til fyrrommet slik at spillvarmen fra anlegget holder tankrommet varmt.
- Hvis varmen går under 15 grader blir oljen for tykk, derfor er denne temperaturen viktig. Jeg kommer til å vurdere å sette inn en varmeovn i tankrommet hvis det blir kaldt i løpet av vinteren, forteller han.
Den miljøengasjerte vaktmesteren legger til at han bruker bioolje som drivstoff på bilen sin, og at det fungerer utmerket!
- Flere bør gjøre det samme, oppfordrer han.
Karen Bruusgaard og vaktmester Anders Kanten er fornøyde med at skolen nå varmes opp av biofyringsolje.Foto Undervisningsbygg