I klimaforliket har regjeringen forpliktet seg til å trappe opp satsingen på Lavenergiprogrammet, et program for energieffektivisering og energiomlegging i bygg. I statsbudsjettet følges ikke forpliktelsene opp. – Dette må ha gått i glemmeboka hos regjeringen. Klimaforliket brytes, sier næringspolitisk direktør Audun Lågøyr i BNL.
Samarbeid mellom næring og stat
Lavenergiprogrammet er et samarbeid mellom næringen og staten for å få til energiomlegging og energieffektivisering i bygg. Styret består av representanter fra BNL, Arkitektbedriftene, Enova, Husbanken, BE, Statsbygg og NVE.
Lavenergiprogrammet ble sett på som et sentralt virkemiddel for å få ned energibruken i bygg, og fikk derfor egen omtale i klimaforliket. Der står det at satsingen på Lavenergiprogrammet skal trappes opp og at det skal settes av tilstrekkelig med midler til kompetanseoppbygning i næringen, gjennomføring av forbildeprosjekter og forskning og utvikling på stadig mer energi- og miljøvennlige byggevarer og byggeløsninger.
Må følge opp egne løfter
- Noe av det viktigste vi kan gjøre i kampen mot klimaendringer er å redusere energibruk i bygg. Til nå har det vært en svært lav satsing på dette området. Nå må vi stole på at flertallet på Stortinget følger opp egne løfter. Det første de må gjøre er å sikre en økt satsing på Lavenergiprogrammet, sier Lågøyr.
Lavenergiprogrammet skal jobbe for å øke kompetansen i byggenæringen på energieffektivisering og energiomlegging i bygg. Et annet satsingsområde er forbildeprosjekter, for å få frem bygg med lavenergi og passivhusstandard.
- For å få til et løft for energieffektivisering og energiomlegging er det nødvendig å øke kompetansen i byggenæringen. Det hjelper ikke at myndighetene har fine mål på dette området dersom det ikke samtidig satses på kompetanseheving som gjør byggenæringen i stand til å oppfylle målene sier Lågøyr.
Kilde:BNL.