I fjor kunne VVS-forum rapportere om forsøk med vakuumrør som solfangere hos CTC Ferrofil på Årnes. Bak dette tiltaket står CTCs alltid like entusiastiske og oppfinnsomme daglige leder, Thore Sydtangen.
Det systemet CTC utvikler går ut på å utnytte energi fra vakuumrør på taket til oppvarming og produksjon av varmtvann. Dette systemet er beregnet til å kunne dekke en stor del av energibehovet i en familie på fire med 200 kvadratmeter boligflate. For varmtvann dreier det seg om (perioden april-oktober i parentes) 42 % (83 %), oppvarming 19 % (89 %) og totalt 18 % (56 %). Som det fremgår av tallene, dekker solvarmen hele 56 % av det totale energibehovet i perioden april-oktober, men bare 18 % i vintermånedene.
– Det er en ufattelig energimengde vi mottar fra solen, forteller Thore Sydtangen. – For oss gjelder det å ta inn den energien vi har bruk for. De innstrålingsdata som ligger til grunn for våre regnestykker bekreftes av NASA.
De tallene som foreligger forteller at den totale stråling som når atmosfæren er på 1,4 kW per kvadratmeter. Etter tap i atmosfæren er det 1 kW som når kollektorene, og etter ytterligere tap i distribusjonen er det 0,6 til 0,8 kw/m2 som leveres på anlegget. Dette gjelder for en fin sommerdag. I lett skyet vær er de 1000 watt som når kollektorene redusert til 600, i overskyet vær er det 300, og på en skyet vinterdag er det bare 100 watt per kvadratmeter som når kollektorene.
Thore Sydtangen med vakuumrørene på taket av fabrikken i Årnes. Disse leverer varme i praktisk talt allslags vær.
– Den svake ytelsen på overskyete vinterdager gjør at solfangerne ikke bidrar til oppvarmingen av huset. Men da rørene var hvitrimet en aprildag, kunne vi likevel ta inn 50 grader til akkumulatoren. En februardag i 2007 med en utetemperatur på –6 °C målte vi 98 °C på proben etter 3 minutter, så det er energi å hente også midtvinters, men lite.
Hvor mye man får ut av et anlegg vil variere med hvor i landet man befinner seg, men forskjellene er mindre enn man kunne tro. En sammenligning basert på oppsett av 4 stk. vakuumsolfangere med 2,3 m2 effektiv flate per stk, og en total effektivitet på 0,71, vil gi et bidrag på noe over 10 000 kWh i Kristiansand og i overkant av 8000 kWh per år i Hammerfest. Ytelsen er sterkest på sommerhalvåret, og det er viktig at solfangeren og akkumulator dimensjoneres i forhold til forbruket. Dette vil variere fra bygg til bygg, samt forbruks mønster av varmtvann og varme. Dette dimensjoneres av oss i likhet med storberedersystemer med mer.
–Hjertet i systemet er sentralen, som styres av delta T. Virkningsgraden er avhengig at delta T mellom solkollektor og omgivelsene. Dette systemet pumper veske opp på taket når ∆ T grader mellom vakuumrørtemperatur og akkumulator er god, samt regulerer væskehastighet i forhold til innstråling.
God økonomi
– Hvordan er økonomien i dette systemet, Thore Sydtangen?
– Hvis du fra før har et vannbærende system med tank etc. vil investeringen i solarutstyret ligge på cirka 20 000 – 25 000 kroner. I tillegg kommer eventuell endring av eksisterende system. Kan du spare 6000 kWh ”tjener” du 9000 kroner årlig (hvis man spår fremtidige energipriser til kr. 1,50 pr kW). Det gir en tilbakebetalingstid på under tre år.
– Det er viktig at solfangersystemet er tilpasset ditt behov, fremhever Sydtangen. – I likhet med varmepumper skal dette helst gå 100 %. Solfangere kan ikke innkalkuleres med bidrag til oppvarming i perioden Desember- februar, det er derfor viktig at man kombinerer systemet med andre energigivere som elektrisitet, varmepumpe, bio, gass eller olje.
Thore Sydtangen er ikke beskjeden når han beskriver CTC som varmeleverandør:
– Vi er Norges mest komplette varmeleverandør. Vi er store på brennere og kjeler for olje og gass, men retter oss nå mer mot solar og varmepumper. Vår varmepumpe, luft-vann-pumpen CTC Eco Air, er markedsleder i Sverige. Men de fleste forbinder CTC med varmtvannsberedere, der vi har en solid markedsposisjon.
CTC Ferrofil AS omsatte i 2007 for 94 530 000 kroner. Det meste av dette er varer produsert på Årnes.