Ankerskogen utvider og rehabiliterer for til sammen 430 millioner kroner. Ankerskogen var i 1980 Nordens største svømmeanlegg og tar nå steget tilbake til elitedivisjonen.

På den tekniske siden skjer det også spennende ting.

- Vi ønsker å bygge opp et attraktivt anlegg og utvider blant annet med ny stor familieavdeling, velværeavdeling for et voksent publikum på egen billett, nytt 25 m svømmebasseng med hev-/senk-bunn samt rehabilitering av det eksisterende anlegget. At vi henter beste tilgjengelige teknologi på vannrensing er naturlig, vi får nå en helautomatisk filterløsning basert på keramiske filtre, som ikke krever utskifting av filtermedie. Dette er en stor forbedring med hensyn på HMS for de ansatte, og det forventes reduserte driftskostnader på sikt, sier prosjektleder for Ankerskogen, Kjetil Kjærnes til vvsforum.

Partiklene
I svømmehaller er utfordringen å rense ut partikler fra de badende. Hår, tekstilfibre, sand og andre etterlatenskaper av svevende art må fjernes, noe som krever svært fine filtermasser. Men filterne må stadig returspyles og filtermassen fornyes.

- Det vanlige har vært sandfiltre og diatomittfiltre, det siste alternativet i vårt tilfelle. Diatomittfiltre er kompakte og gode, men krever mye arbeid og utskifting av kostbar filtermasse. Spyling av filterne krever også en god del varmt vann, som gir energitap. Filterne vi nå setter inn er keramiske, og renser på en annen måte. Løsningene er helautomatiske og den filtrerende delen “evigvarende”. De består av flere parallelle filter som spyles ett og ett, uten at anlegget må stoppes, forteller Kjærnes.

Filterne spyles raskere og med en kombinasjon av luft og vann.

På Ankerskogen bygges det 5 slike filteranlegg til å rense 8 bassenger, ett boblebad og en varmkulp. Samlet rensekapasitet er ca. 1.400 m3/t.

Dansk løsning
Systemet er nytt i Norge men allerede i drift i Danmark. På Ankerskogen har man forhørt seg om teknologien før man gikk inn for den.

- I Danmark finnes driftserfaring og målinger. Vi har dessuten rådført oss med uavhengig konsulent, sier Kjærnes.
En betingelse med kontrakten er også at leverandøren ENWA ABC Tech tar ansvar for funksjonaliteten. Dersom man mot formodning skulle få problemer med tette filtre er det leverandørens ansvar.
- Leverandør har ansvar for å følge med på og drifte anlegget via sine systemer. En god ting med systemet er at de keramiske filterelementene er hyllevare, det finnes tre produsenter. Dersom leverandører skulle falle fra på sikt er vi ikke last, sier Kjærnes.

De eneste vanskelighetene man har hatt i Danmark er forkalkning på grunn av mye kalk i vannet, men dette har man nå funnet en løsning på. Siden norsk vann er kalkfattig vil dette heller ikke være et problem.

- Vannet kommer fra renseanlegg, og har sin opprinnelse i Mjøsas store dyp, og renses før vi tar det i bruk, så vi regner ikke med at dette vil volde problemer, sier Kjærnes.

Første fase vil stå ferdig akkurat i tide til julebadet i år. Anlegget vil stå helt ferdig i oktober 2013.

Mindre vann
Et sandfilteranlegg for kapasitet på 150 m3/time (25m svømmebasseng) trenger ca 30.000 liter vann til en filterspyling, mens et keramikkfilteranlegg på tilsvarende kapasitet trenger 300 liter vann til samme spyling.

Keramikkfilteranlegg spyler riktignok 5 – 10 ganger oftere enn et sandfilter, mens vannbesparelsen blir likevel på ca. 90 %.

Daglig leder Jonny Mørch, Enwa

Keramikkfilter er filter laget av silicum Karbid (SiC) som er et av de hardeste og mest slitesterke materialer som finnes, kun diamant er hardere. Ved hjelp av spesiell varmebehandlingsteknikk formes silicium karbid til et filter som kan lages med forskjellige poreåpninger fra 0,04 μm til 3 μm.

Keramiske filter er svært plassbesparende. Keramikkfilter benyttes i dag til mange forskjellige renseoppgaver: renser svømmebasseng, olje, røykgasser fra industri, avgasser fra biler etc.

- Vi er stolte over å kunne levere ny teknologi, og ser fram til at de nye løsningen er på plass, sier daglig leder Jonny Mørch ved ENWA ABC Tech, som leverer hele prosessløsningen til anlegget.