De siste årenes kalde vintre har ført til stygge tall på skadestatistikken. En undersøkelse Norstat har gjort for isolasjonsprodusenten GLAVA viser at 10 prosent av nordmenn har hatt vannskader fra sprukne rør etter frost. Likevel sier altså bare 26 prosent at de er sikre på at rørene der de bor er godt nok isolert.
– Det er tydeligvis mange som bør ta en sjekk av både hus og hytte før gradestokken etablerer seg under null. Konsekvensene av sprukne rør kan være store, sier talsperson Hilde Jensen i Skikkeligrørlegger.no.
Frosne vannrør kostet i 2011 forsikringsbransjen over 1, 4 milliarder kroner, men regningen får vi alle på forsikringspremien vår.
Dyr strømsparing
Det er også svært mange hytteeiere som får seg en lite hyggelig overraskelse om vinteren. Mange slår av varmen når de ikke er på hytta for å spare strøm.
– Totalt sett er det billigere å ha på litt strøm for å holde innetemperaturen på noen plussgrader enn å reparere skader som følge av frost. Skru gjerne temperaturen ned, men helst ikke under 10 grader. Det gjelder både for bolig og fritidseiendom, sier Jensen.
Sjekk dette før kulda setter inn
Vannet i rørene utvider seg når det fryser til is. Det gir et høyt trykk i rørsystemet og det kan gjøre at rør og koblinger sprenges. Frostskader oppstår som oftest i bygg som ikke er i bruk. Her får du noen gode råd for å forebygge frostskader på hjem og fritidsbolig.
* Isoler rørene i din bolig med mineralull eller cellegummi rørisolasjon. Dette er noe rørleggeren kan hjelpe deg med. For vannrør som er mest utsatt for frost og som ikke brukes gjennom vinteren bør du bruke selvregulerende frostsikker varmekabel.
* Husk å lukke alle ventiler og vinduer dersom du ikke skal være i boligen eller hytta på en stund.
* Enten du skal på en etterlengtet sydenferie hjemmefra, eller ikke bruker hytta i lengre perioder er det beste om du får noen til å se etter eiendommen med jevne mellomrom.
* Steng hovedkranen. Slik unngår du at vann lekker fra frosne vannrør. Men – når du har stengt vanntilførselen, bør du åpne en kran for å la vann som står i rørene få renne ut. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer.
* Hell frostvæske i vannlås og toalettskål, slå av og tøm eventuell vannpumpe og vannbereder.
Det er tydeligvis mange som bør ta en sjekk av både hus og hytte før gradestokken etablerer seg under null. Konsekvensene av sprukne rør kan være store, sier talsperson Hilde Jensen i Skikkeligrørlegger.no.
Sjekk isoleringen av vannrør før kulda setter inn
Tre av fire nordmenn er ikke sikre på at vannrørene i deres bolig er godt nok isolert til å greie vinterkulden. Det kan fort bli dyrt.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover