107 kommuner har svart på undersøkelsen, og mange kommuner gjør mye innen energieffektivisering. De fleste prosjekter er knyttet til effektiv energibruk i kommunale bygg, og det er også fokus på energibruk i arealplaner. Ni av kommunene har egne ordninger for rådgivning overfor innbyggerne, og åtte kommuner oppgir at de tilbyr tilskudd til energieffektivisering.
NVE er nasjonal koordinator for energieffektivisering. For å samle informasjon om de gode tiltakene som iverksettes på lokalt nivå, kontaktet NVE i 2023 alle landets kommuner og ba dem fortelle om hva de gjør for å bidra til mer effektiv energibruk.
- Norge må bli et mer energieffektivt samfunn i årene framover. I dette er kommunenes innsats viktig. Det er gledelig å se at mange av kommunene har gode tiltak i gang, og vi forventer at flere kommuner arbeidet aktivt med energieffektivisering i årene framover, sier seksjonssjef Maren Esmark.
63 av kommunene som svarte på undersøkelsen har politisk vedtatte mål om energieffektivisering. Flere av disse har også målene nedfelt i administrative planer eller i forbindelse med behandling av kommunens budsjett.
Mange planer for lokal energiproduksjon og effektiv energibruk
Nærmere halvparten av kommunene i undersøkelsen oppgir at de har uttalte mål om lokal energiproduksjon. Dette gjelder både oppgradering av eksisterende anlegg og etablering av nye. Av nye anlegg er solkraft helt klart dominerende, men enkelte kommuner ser også på muligheten for havvind og utnyttelse av fjordvarme.
I tillegg er det mange kommuner som jobber for gode løsninger og bedre energiutnyttelse mellom industri og bygg. Flere kommuner forteller at de jobber med å utnytte overskuddsenergi fra for eksempel industri, svømmehaller og skøytebaner, som kan brukes til oppvarming eller nedkjøling av bygg.
Kommunene etterspør også samarbeid om planlegging på energiområdet. Særlig små kommuner påpeker begrenset kapasitet og kompetanse.
- NVE har gjennom handlingsplanen for energieffektivisering fått en bredere rolle i arbeidet med energieffektivisering og vi bidrar nå aktivt med kompetanse og koordinering overfor kommunene, sier Maren Esmark, seksjonssjef i NVE.
I samarbeid med Norsk kommunalteknisk forening og Kommunens sentralforbund har NVE satt i gang med arrangementer og opplæring om energieffektivisering. I høst lanseres et e-læringskurs og det er etablert en plattform for å dele kompetanse. Sammen ønsker vi å løfte energieffektiviseringskompetansen blant ansatte i kommune-Norge. Det vil på sikt medføre besparelser både i kommunale budsjetter og nasjonalt kraftforbruk.
NVE jobber også med et kommunalt energiregnskap hvor en foreløpig versjon vil være tilgjengelig i løpet av høste
Om spørreundersøkelsens metode og representativitet
Sommeren 2023 kontaktet NVE alle landets kommuner for å samle informasjon om tiltak for energieffektivisering. Brevet fra NVE inneholdt en lenke til et spørreskjema.
På daværende tidspunkt fantes det 356 kommuner i Norge, og 107 av dem svarte på undersøkelsen. Av disse 107 var det 6 byer (over 100 000 innbyggere) og 7 mellomstore steder (mellom 50 000-100 000 innbyggere). Kommuner med 5 000-50 000 innbyggere stod for 45 % av svarene, og små kommuner med under 5 000 innbyggere stod for 43 % av svarene.
Kommunene som svarte på undersøkelsen utgjør et forholdsvis representativt utvalg av Norges daværende kommuner, hvis man baserer det på folketallene. Den minst representative gruppen respondentkommuner var de med under 5 000 innbyggere. De utgjorde som nevnt 43 % av respondentkommunene, mens blant kommuner generelt utgjorde de 49 %. Avviket er dermed kun på 6 prosentpoeng.
Undersøkelsen ble besvart av kommuner fra alle Norges fylker. Alle kommunene med et folketall på over 100 000 besvarte undersøkelsen, bortsett fra Trondheim. I forhold til kommuner med et folketall mellom 5 000-50 000, var forskjellen mellom andelen responderende og kommuner generelt kun 2 prosentpoeng.
Vurderingen av representativitet har noen forbehold. Utvalget har oppstått gjennom selvseleksjon, hvilket åpner for muligheten for at respondentene skiller seg fra ikke-respondentene på ett eller flere vis som ikke avsløres av svarene på undersøkelsen. Det kan for eksempel tenkes at de kommunene som besvarte undersøkelsen, er særlig opptatte av energieffektivisering. Det kan derfor ikke sies sikkert at respondentene er representative for alle Norges kommuner.