Bygger kompetansemiljø
– Advansia har etablert en ny seksjon hvor vi skal samle de beste ressursene for å sørge for at effektmålene i prosjektene følges opp og blir etterlevd gjennom byggenes levetid. Seksjonen består av en gruppe for eiendomsdrift og forvaltning, og en gruppe for systematisk ferdigstillelse. Eiendomsdrift og ITB er naturligvis en viktig del av dette, sier Leira, nyansatt strategisk rådgiver i Advansia, styremedlem i Lean Construction Norge og tidligere programdirektør i Senter for eiendomsfag.
Advansia tilbyr et bredt spekter av tjenester innen prosjektledelse, digitalisering, sikkerhet og strategisk rådgivning for å møte kundenes behov for en helhetlig tilnærming. Selskapet har i dag 700 ansatte fordelt på kontorer i Oslo, Trondheim, Stavanger, Molde, Ålesund, Kristiansund, Bodø og Tromsø.
Jarle Engebretsen leder hele seksjonen, Christian Brødsjø leder gruppen for systematisk ferdigstillelse og testledelse, og Leira skal lede gruppen for eiendomstjenester og gevinster. De skal også jobbe med strategisk etablering av en egen gruppe for eiendomsteknologi.
– Organisasjonen begynner å ta form, men vi trenger fortsatt flere medarbeidere. Stillingen som leder for gruppen for eiendomsteknologi er ikke besatt, men vi har egen avdeling for proptech som vil supplere med ressurser inntil vi finner den rette personen til å lede gruppen. Vi er nå på utkikk etter flere kompetente medarbeidere til å bemanne seksjonen, forteller Jarle Engebretsen.
Leira forteller at seksjonen allerede har fått sine første kunder.
– Vi har allerede fått våre første avtaler med offentlig sektor, blant annet Statsbygg, men ønsker også å bistå privat og ideell sektor med rådgivning, sier han.
Strategisk bistand i alle faser
Leira forteller at et mottaksprosjekt skal følge alle fasene i et byggeprosjekt for å sørge for effektiv gevinstrealisering når eiendommen tas i bruk
– Vi er opptatt av å bistå alle fasene i et prosjekt, også over i fasen hvor bygget blir en eiendom, eller fasen hvor brukerne tar i bruk bygget. Det handler om å sørge for at det er optimalisert for kjernevirksomheten som skal være der etter at byggeprosjektet er ferdig. Det er ofte en utfordring at de som jobber med byggeprosjektet ikke har god nok oversikt over bruken av bygget i driftsfasen. Vi opplever også at eiendomsteknologi kommer for sent inn. Vi ønsker derfor å være i alle fasene i et byggeprosjekt, men også være med på å organisere eiendomsdriften, samt bistå driftspersonell som i liten grad bli involvert i tidigfase. Det er her vi kommer inn som strategiske rådgivere.
– Det handler blant annet om å avdekke hvilken kompetanse som kreves for å drifte bygget. Kompetansebygging og etablering av driftskonsept blir derfor en sentral del av et mottaksprosjekt, sier han.
Må tenke helhetlig og langsiktig
Leira har en lang og varierte bakgrunn som vil komme godt med i den nye seksjonen.
– Jeg har jobbet på både strategisk, taktisk og operativt nivå i byggeprosjekter og innen eiendom og kan snakke med folk i alle ledd. Jeg har også lang erfaring som interimleder og endringsleder, og kan sette meg inn i ulike roller som eiendommen vil ha. Jeg tror det blir en stor fordel i denne jobben.
Han peker på et økende behov for langsiktig tenkning i byggeprosjekter.
– Et byggeprosjekt kan gå fra et til fem år, men bygget skal leve i 25 til 60 år. Da blir selve byggeprosjektet en kort prosess i bygget levetid. Allikevel ser vi at mange byggherrer ikke en gang vet hvor lenge bygget skal leve. For å møte denne utfordringen skal mottaksprosjekter være premissleverandør for driften gjennom byggets levetid.
– Det kan eksempelvis være en så konkret sak som å etablere rutiner for hvor man skal gjøre av snøen ved store snøfall. Med ekstremværet kan det skje veldig mye, og små ting kan velte et stort bygg. Kunne man med teknologi sett dette tidligere? Det handler om å hjelpe byggherre med å forstå utfordringene som kan oppstå gjennom byggets levetid, sier han.
Krever riktig valg av proptech og helhetlig organisering
Leira er opptatt av å hjelpe kundene med å finne den beste teknologien for å drifte bygget, men også hvordan man kan bygge gode driftsorganisasjoner.
– I dag ser vi fremveksten av teknologi for datafangst, både fra bygget, eiendommen rundt, og ikke minst brukerne. Dette er spennende koblinger som ikke mange har god forståelse for. Vi ønsker å være best i klassen på eiendomsteknologi som gir verdi for eiendomsdriften. Det er mye eiendomsteknologi, men det er også mye som ikke blir brukt. Det handler om å finne de riktige verktøyene for de ulike oppgavene.
– Vi ser også at effektmålene og KPIer ofte bare blir definert som kWh per kvadratmeter. Jeg mener det gir dårlig innsikt i hvordan bygget faktisk driftes, og om du ser på en skole er det en spesielt dårlig indikasjon. Da kan man stenge skolen når barna har gått hjem og få en god score, men en skole bør også brukes på kveldstid. På dagtid har man en proff driftsorganisasjon, men på kvelden kommer det en tilsynsvakt uten bra nok kompetanse. Jeg tror skoler generelt sliter med driften på kveldstid fordi organiseringen ikke er optimalisert. Vi mener man i større grad må se på bruken og driften av bygget gjennom hele døgnet.
– Tradisjonelt har man hentet data fra regnskapssystemer og FDV-systemer, men i dag kan vi hente data fra mange leverandører og organisere dette på dashboard slik at man kan følge med på relevant informasjon om eiendommen fortløpende. Dette trenger ikke nødvendigvis være store investeringer og vi skal gå inn med strategier for slike veivalg, sier Leira.
Følger prosjektet hele veien til optimalisert driftsfase
Han forteller at et mottaksprosjekt skal følge prosjektet fra tidligfase til bygget er optimalisert, og sørge for at effektmålene faktisk måles og oppnås.
– I byggeprosjekter settes ofte ambisiøse effektmål, men det er ofte manglende kompetanse og evne til å følge opp i eiendomsdriften. For oss handler det om å skape trygghet på dette hos kunden. Det vil også være aktuelt å gå inn i prosjekter for å se på hva man kan gjøre for å rydde opp i feil.
– Målet er å jobbe for eiendomsutviklere og eiendomsbesittere, og mange store aktører har både byggherrerollen og driftsrollen i samme hus. Vi skal jobbe med begge, men mest med de som skal motta prosjektet.
– Vi mener dette er et nytt og spennende tilbud som jeg ser fram til å begynne å jobbe med. Nå gleder jeg meg til å lage interne systemstrukturer, rekruttere kompetente medarbeidere og å gå i dialog med kundene. Vi har allerede et godt grunnlag og er klare til å brette opp skjorteermene, avslutter Leira.
Les mer om Mottaksprosjektet.