Datautvalg, driftsscenarier og beregninger skal utføres i samsvar med EN 15978, og Standard Norge har publisert NS 3720 spesielt for slike klimagassberegninger. EPBD krever også at klimagassberegningen skal dekke byggets livsløp med EPDer etter NS-EN 15804.

Men hvor langt er produsentene, og norsk ventilasjonsbransje generelt, kommet i arbeidet med EPDer?

– Camfil har i flere år hatt fullstendige EPDer verifisert av tredjepart på de mest solgte produktene, eksempelvis komfort posefilter. Her er alle faser fra råstoff og produksjon via transport til driftsfase, forbruk og avfallshåndtering med i analysen. Enkelte produsenter i markedet tar dessverre ikke med den viktigste fasen, og det som påvirker klimaavtrykket mest, nemlig drifts- og forbruksfasen, sier Jan-Erik Kleven, Managing Director i Camfil Norge.

Camfil er en internasjonal produsent av ventilasjonsfiltre, renluftsløsninger, samt kommersielle og industrielle luftfiltrerings- og støvfjerningssystemer.

Vanskelig å sammenligne uten felles produktkategoriregler (PCR)

Kleven mener det er en utfordring at det foreløpig ikke finnes felles PCR (obligatorisk forarbeid før utarbeidelse av miljødeklarasjoner) for ventilasjonsfilter, og at sluttbrukere dermed ikke kan sammenligne EPDer direkte med hverandre. 

– Foreløpig finnes det ingen felles PCR for utarbeidelse av EPDer, men Eurovent jobber nå med felles PCR for alle produsentene. Da kan man i fremtiden sammenligne produkter med like forutsetninger. Det er godt med tanke på at etterspørselen etter EPDer øker. 

– Forklaringen på økende etterspørsel er at det kommer strengere miljøkrav, men også fordi EPDer hjelper bedriftene med å velge bærekraftige produkter. Samtidig forenkler det rapportering i CSRD (EUs bærekraftdirektiv) for nye og allerede anskaffede produkter. Det gjør at felles produktkategoriregler for EPDer blir en nødvendighet, sier han.

Omfattende arbeid

Han forteller om et omfattende arbeid for å produsere EPDer for selskapets mange produkter.

– I utgangspunktet utarbeider vi våre egne LCA-analyser, men bruker også konsulenter for raskt å utarbeide analyser på nye produkter. LCA-rapportene granskes av tredjepart før det så utarbeides EPDer som lastes opp til The International EPD System, Environdec. Hele prosessen er ressurskrevende, men nødvendig.

Hvordan jobber dere videre med miljødeklarasjoner?

– Arbeidet med EPDer er en kontinuerlig prosess som vil fortsette i overskuelig fremtid. Dokumentasjon og evaluering av produktene vil også tvinge frem bedre produkter med mindre belastning på miljøet, og forhåpentligvis mer rettferdige konkurransevilkår.

– Samtidig vil produktforbedringer og reduksjon av klimaavtrykket gjøre bransjen mer bærekraftig, noe som kommer alle til gode, avslutter Kleven.