Byggemarkedet har gjennomgått en krevende periode preget av høye rente- og kostnadsnivåer, og opphentingen etter fallet i 2024 skjer langsomt.

– Både nybygg og omfattende moderniseringsprosjekter bidrar, og isolert sett kan omsetningen øke med opptil åtte prosent i klimamarkedet når prisvekst regnes inn, sier Thor Lexow, administrerende direktør i VKE.

Stekt svekket boligbygging
Boligbyggingen har vært hardest rammet med det laveste antall igangsettingstillatelser på tre tiår. Vi forventer en oppgang til rundt 23 000 nye boliger i 2025, deretter 25 000 i 2026 og drøyt 27 000 i 2027. Selv om dette innebærer en prosentvis vekst på over 20 fra bunnåret, vil det samlede boligtilbudet fortsatt ligge under det beregnede demografiske behovet. 

Store offentlige prosjekter holder hjulene i gang
For yrkesbygg bidrar store offentlige prosjekter, særlig sykehus, til at igangsatt areal holder seg på vel 3,4 millioner kvadratmeter årlig. Etter en nedgang i produksjonsverdi på 17 prosent i 2024, forventes det en vekst på omtrent seks prosent i 2025 og om lag fire prosent i 2026, før en liten nedgang på rundt tre prosent i 2027.

ROT-markedene, et lyspunkt
Det kanskje mest positive lyspunktet er ROT-markedene (renovering, ombygging og tilbygg). Innen boliger ventes en vekst på rundt 2,7 prosent i 2025 og noe økende i 2026 og dempende i 2027, mens ROT-markedet for yrkesbygg stiger med om lag 2,6 prosent neste år og over tre prosent i de etterfølgende.

Enøk-markedet øker
Husholdningenes økte kjøpekraft, drevet av moderat reallønnsvekst og utsatte renoveringsprosjekter, kombinert med et stadig sterkere fokus på energieffektivisering, er de viktigste drivkreftene. Den annonserte fastprisavtalen for husholdninger, Norgespris, som kan komme til høsten vil trolig føre til høyere forbruk i perioder der strømforsyningen er presset. Næringsliv og offentlige virksomheter vil dermed fortsatt ha insentiver til å redusere forbruket av energi, og kanskje i enda større grad enn før.

Innføring av EU-regelverk forsterker trenden
Aktiviteten i klimamarkedet – installasjon og service av ventilasjonsanlegg – falt markant fram til 2023, men ventes nå å vokse med nær fem prosent i volum i 2025 og 2026. Både nybygg og omfattende moderniseringsprosjekter bidrar, og isolert sett kan omsetningen øke med opptil åtte prosent når prisvekst regnes inn. Langsiktige rammebetingelser, som innføring av nye energieffektiviseringsdirektiver i EU og senere i Norge, vil trolig forsterke trenden med oppgradering heller enn riving.

Samlet sett peker VKEs markedsrapport på et marked i bedring, men et marked som ikke vil gjenopprette tidligere toppnivåer før vi nærmer oss slutten av prognoseperioden. Investeringer innen energieffektivisering og rehabilitering, bidrar til at aktiviteten holdes oppe.

I tillegg til installasjon og vedlikehold av ventilasjon og varmepumper i bolig og klimakomfort i næringsbygg, utføres det anslagsvis arbeider for et par mrd. kroner i året innen dagligvarekjøling og prosesskjøling mv. i industrien, som ikke er med i definisjonen av klimamarkedet i denne rapporten.

VKEs markedsrapport
VKE Markedsrapport for klimamarkedet er sendt ut til VKEs medlemsbedrifter. Rapporten gis ut to ganger per år, én på høsten og én på våren. Rapporten produseres i samarbeid med Prognosesenteret AS.

Medlemmer av VKE kan laste ned markedsrapporten her (krever innlogging.)